Μετά το sell off της Δευτέρας στη Wall Street, οι αμερικανικές αγορές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο, η ανασφάλεια παραμένει έντονη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο, οδηγώντας τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο λόγος της αναστάτωσης είναι η νέα σφοδρή επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ κατά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο αποκάλεσε «loser» επειδή δεν μειώνει τα επιτόκια. Οι αγορές ανησυχούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να προσπαθήσει να παύσει πρόωρα τον Πάουελ, απειλώντας την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 400 μονάδων ή 1,05% και διαπραγματεύεται στις 38.569,82 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,07% στις 5.213,50 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,2% στις 16.060,93 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο Dow Jones «κατρακύλησε» κατά 970 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν απώλειες άνω του 2%. Το δολάριο έφτασε σε χαμηλό τριετίας, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για πολιτικές παρεμβάσεις στη Fed.

Το κλίμα αβεβαιότητας οδήγησε τους επενδυτές σε παραδοσιακά ασφαλή assets, με τον χρυσό να «σπάει» το φράγμα των 3.500 δολαρίων ανά ουγγιά, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Παράλληλα, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κάτω από τα 140 ανά δολάριο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Η προσοχή της Wall Street στρέφεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με το 27% των εισηγμένων στον S&P 500 να αναμένεται ότι θα δημοσιεύσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις μέσα στην εβδομάδα. Σήμερα τα φώτα «πέφτουν» στην Tesla, η οποία έχει ήδη υποχωρήσει κατά 44% φέτος, εν μέσω προβλημάτων στην παραγωγή και της αβεβαιότητας γύρω από τον ρόλο του Έλον Μασκ. Η Alphabet θα ανακοινώσει τα κέρδη της την Πέμπτη.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την πρόοδο στις συνομιλίες για διμερή εμπορική συμφωνία με την Ινδία, μετά από συνάντηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Ο Βανς κάλεσε την Ινδία να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, κυρίως σε ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό, ενώ ο Τραμπ συνεχίζει να επιτίθεται κατά της χώρας για τους «υψηλούς δασμούς της».

Σημειώνεται, ακόμη, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε δραστική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την αμερικανική οικονομία το 2025, «κόβοντας» την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 1,8%, από 2,7% που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Η αναθεώρηση έρχεται εν μέσω εντεινόμενων εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας γύρω από την πορεία των δασμών.

Στην έκθεση World Economic Outlook του Απριλίου 2025, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τις εμπορικές εντάσεις ως «μεγάλο αρνητικό σοκ» για την αμερικανική αλλά και τη διεθνή ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα έως τις 4 Απριλίου, και συμπεριλαμβάνουν τους ανταποδοτικούς δασμούς, αλλά όχι τις νεότερες εξελίξεις, όπως την 90ήμερη παύση εφαρμογής νέων μέτρων ή την εξαίρεση των smartphones.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε και την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025, στο 2,8%, από 3,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Οι εμπορικοί περιορισμοί επηρεάζουν αλυσιδωτά την παραγωγή, τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη των αγορών, επιβραδύνοντας συνολικά τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ταμείο.

newmoney.gr