Η “Dubai chocolate” έγινε δημοφιλής στα τέλη του 2023, μέσω ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκανε τον γύρο του κόσμου. Με 120 εκατ. προβολές αλλά και πολλά άλλα βίντεο που ακολούθησαν, η φρενίτιδα για τη viral σοκολάτα έχει προκαλέσει σήμερα έλλειψη του βασικού της συστατικού, του φιστικιού, το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό είτε στις ΗΠΑ είτε στο Ιράν.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί από τα 7,65 δολάρια (περίπου 15,68 ευρώ ανά κιλό) στα 10,30 δολάρια ανά λίβρα (περίπου 21,35 ευρώ/κιλό), αναφέρουν οι Financial Times.

Υπήρχαν ήδη κάποια σημάδια ελλείψεων, λόγω της περσινής κακής συγκομιδής στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο. Παρόλο που η συγκομιδή αυτή ήταν μικρότερη από τη συνηθισμένη, ήταν καλύτερης ποιότητας και πωλήθηκαν περισσότεροι καρποί. Αυτό δημιούργησε περαιτέρω έλλειψη στους ξηρούς καρπούς χωρίς κέλυφος, χαμηλότερης ποιότητας που χρησιμοποιούνται στη σοκολάτα.

Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, ανέφερε αύξηση 40% στις εξαγωγές φιστικιών προς τα Εμιράτα τους έξι μήνες που οδήγησαν στον Μάρτιο του 2025.

Η Dubai Chocolate συνδυάζει σοκολάτα γάλακτος, κανταΐφι και μια γέμιση κρέμας φιστικιού. Φτιάχνεται από τη σοκολατοποιία Fix από τα Εμιράτα, η οποία πωλεί μόνο στα ΗΑΕ.

Άλλοι κορυφαίοι παράγωγοί, όπως η Läderach και η Lindt, δημιούργησαν γρήγορα τα δικά τους προϊόντα σοκολάτας με φιστίκι, αλλά τώρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στη διεθνή ζήτηση. Ο Charles Jandreau, γενικός διευθυντής της Prestat Group, στην οποία ανήκουν αρκετά πολυτελή βρετανικά brands σοκολάτας, δήλωσε στους FT ότι η ζήτηση για τις μπάρες εξέπληξε τη βιομηχανία. “Μοιάζει σαν να ήρθε από το πουθενά”, είπε. “Ξαφνικά τις βλέπεις σε κάθε κατάστημα”.

Ορισμένα καταστήματα φέρεται μάλιστα να βάζουν “πλαφόν” στον αριθμό των τεμαχίων που πωλούν σε κάθε πελάτη, σύμφωνα με τον Guardian.

capital.gr