Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (17/4) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% από 2,50% προηγουμένως.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη μείωση και την έβδομη από το 2024 έως σήμερα.

Είναι προφανές ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο διεθνές εμπόριο επηρεάζει άμεσα τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις που καθοδηγούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Ήδη από τον Μάρτιο, η ΕΚΤ ανέμενε μια ασθενική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, μόλις στο 0,9%, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ–Κίνας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τους δασμούς 20% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, που αν και περιορίστηκαν προσωρινά στο 10% για 90 ημέρες, δεν καθησυχάζουν τις αγορές. Αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη, το αποτέλεσμά τους παραμένει αβέβαιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως η ΕΕ θα απαντήσει με δικά της μέτρα, αν οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν ήδη πληγεί από τους δασμούς, ενώ το νέο πλαίσιο έχει φέρει αναστάτωση σε βασικούς κλάδους, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία. Η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή αναστολή επενδύσεων από τις επιχειρήσεις που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το νέο εμπορικό τοπίο.

Η απειλή επιδείνωσης των ήδη χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι πλέον αισθητή. Παρά τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας να ενισχύσει τη δημόσια δαπάνη με ένα δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των δασμών θα υπερβούν τα θετικά αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών.

Πληθωρισμός υπό έλεγχο, ανησυχία για τη Γερμανία

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ παρατηρεί συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει σταθερά καθοδική και εκτιμάται πως θα πλησιάσει το 2% μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα. Παρότι το θέμα αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ειδικά της γερμανικής, αποτελεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο.

Η οικονομία της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, εισήλθε σε ύφεση τα προηγούμενα δύο έτη και για το 2025 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για οριακή ανάκαμψη. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει αποφασιστικά την κατεύθυνση των αποφάσεων της ΕΚΤ.

newmoney.gr