Ο Βλαντίμιρ Πούτιν “ανοίγει την πόρτα” για την επιστροφή δυτικών επιχείρησεων στη Ρωσία, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να περνάει κάποια το “κατώφλι”.
Η Μόσχα ελπίζει ότι η μεταφορά της “κατασχεμένης” θυγατρικής της Ariston πίσω στον ιδιοκτήτη της στην Ιταλία, θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες επιχειρήσεις, για την επαναφορά της στη ρωσική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, η απόφαση της Ρωσίας (απαντώντας στις δυτικές κυρώσεις) να θέσει τη θυγατρική της ιταλικής εταιρείας Ariston υπό τη διαχείριση της Gazprom, είχε προκαλέσει ανησυχίες. Τώρα, για πρώτη φορά, η Μόσχα βάζει τέλος στη διαχείριση κατασχεθείσας εταιρείας και μάλιστα, όχι μέσω αναγκαστικής πώλησής της, αλλά δίδοντας την εταιρεία πίσω στον ιδιοκτήτη της.
“Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και θα υπάρχουν όροι, εκπέμποντας το σήμα ότι εάν έλθεις πολύ αργά, ίσως υπάρχει πρόβλημα” δήλωσε στους Financial Times επιχειρηματίας από χώρα της Δύσης και βρίσκεται σε τακτική επαφή με Ρώσους αξιωματούχους. “Θέλουν να δημιουργήσουν αυτήν την εντύπωση, ότι είναι ή τώρα ή ποτέ” παρατήρησε.
O Ρώσος πρόεδρος διέταξε την κυβέρνησή του να καταρτίσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη Ρωσία. Είναι το πιο απτό σημάδι, μέχρι στιγμής, ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για την ημέρα που οι κυρώσεις θα αρθούν και οι επενδύσεις θα επιστρέψουν.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Κρεμλίνου στο Bloomberg, “κανείς δεν χτυπάει ακόμη την πόρτα”, υπογραμμίζοντας τη διστακτικότητα, με την οποία οι εταιρείες προσεγγίζουν τη Ρωσία (ακόμα και εκείνες που δεν έφυγαν ποτέ πλήρως) για την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα δικηγόρων, τραπεζιτών και αναλυτών στο Bloomberg, οι δυτικές εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές, αξιολογώντας το τι θα σήμαινε η επιστροφή τους. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών φέρονται να καταρτίζουν ήδη σενάρια.
“Όλοι κάνουν επισταμένη έρευνα” δήλωσε στο Bloomberg ο Chris Weafer, ο οποίος διευθύνει την Macro Advisory, μια εταιρεία στρατηγικής συμβουλευτικής που επικεντρώνεται στη Ρωσία και η οποία έχει λάβει δεκάδες ερωτήματα. “Όλοι εξετάζουν τις επιλογές τους” σημείωσε.
Όπως ανέφερε εντούτοις ο ίδιος, οι περισσότερες εταιρείες δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους μέχρι να υπάρξει μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία. “Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει πολύ σύντομα και μετά να αναγκαστεί να φύγει ξανά” σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε την εκπόνηση του νομικού πλαισίου στην κυβέρνηση τον Μάρτιο και το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συντάξει ορισμένες προκαταρκτικές προτάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την απαίτηση από τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους και να συμφωνήσουν στη μεταφορά τεχνολογίας για τη βελτίωση της παραγωγής, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg. Οι ρωσικές επιχειρήσεις θα έχουν επίσης λόγο, ως προς το εάν θα λάβουν οι δυτικές εταιρείες το “ok” για να επιστρέψουν σε ορισμένους τομείς της αγοράς.
Ενώ “όλοι οι νέοι επενδυτές που θέλουν να έρθουν στη Ρωσία θα λάβουν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας”, οι εταιρείες που έφυγαν από τη χώρα και τώρα θέλουν να ανακτήσουν χωρίς μεγάλο κόστος τις πρώην επιχειρήσεις τους θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, για τα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Ανατόλι Ακσάκοφ, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής αγοράς στην κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε, τον Μάρτιο, ότι οι δυτικές εταιρείες που έφυγαν και πούλησαν ρωσικές θυγατρικές σε “ευτελή τιμή” – όπως είπε ο ίδιος – δεν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλή τιμή. Τα σχόλιά του αυτά δημιούργησαν νέες αμφιβολίες σχετικά με την αξία που έχουν οι ρήτρες επαναγοράς που υπέγραψαν ορισμένες εταιρείες κατά την αποχώρησή τους.
Η LG Electronics πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμαστική επανεκκίνηση του ρωσικού εργοστασίου οικιακών συσκευών – το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του από την έναρξη του πολέμου – καθώς είδε “ενδείξεις πιθανού τερματισμού της σύγκρουσης” όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου στη Ρωσία στο RIA Novosti.
Για άλλες εταιρείες, η κατάσταση πάντως ενδέχεται να είναι πιο περίπλοκη. Για παράδειγμα, τα McDonald’s – των οποίαων το άνοιγμα το 1990 στη Μόσχα θεωρήθηκε τότε σύμβολο μιας νέας εποχή, καθώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος – συμπεριέλαβαν ρήτρα επαναγοράς όταν πουλήθηκαν τα εστιατόριά του, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Τώρα μπορεί να είναι δύσκολο για την εταιρεία να επιστρέψει.
Ο Κίριλ Ντμίτριεβ, απεσταλμένος του Πούτιν για τις επενδύσεις και τις οικονομικές συνεργασίες, συναντήθηκε με μέλη του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μόσχα τον Απρίλιο, μια συνάντηση στην οποία, όπως είπε, παρευρέθηκαν πάνω από 150 αμερικανικές εταιρείες που εξακολουθούν να εργάζονται στη Ρωσία.
Οι εταιρείες που τελικά θα κάνουν το βήμα και θα επιστρέψουν στη Ρωσία, αναμένεται να βρουν μια πολύ διαφορετική αγορά.
“Στα τρία χρόνια που απουσίαζες από την αγορά, το μερίδιό σου έχει κατασχεθεί από κινεζικές, τουρκικές, ινδικές εταιρείες” δήλωσε ο Nabi Abdullaev, συνεργάτης στην Control Risks, μια εταιρεία συμβούλων στο Λονδίνο. “Αν έχεις μια σύγκρουση με μια ρωσική εταιρεία και πας στο δικαστήριο στη Ρωσία αυτές τις μέρες, στο 99% των περιπτώσεων θα χάσεις” παρατήρησε.