“Η πειθαρχία που επιβάλει η αγορά ομολόγων αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ώστε οι κυβερνήσεις να επαναπροσανατολίσουν την προσέγγισή τους”, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναφερόμενος στη χτεσινή στροφή Τραμπ σε σχέση με τους δασμούς, την οποία και ουσιαστικά προκάλεσε το γεγονός ότι το sell – off πήρε επικίνδυνες διαστάσεις καθώς επεκτάθηκε και στην αγορά αμερικάνικων ομολόγων. “Αυτό που θα ακολουθήσει ωστόσο στη συνέχεια, δεν είναι η εγκατάλειψη της θεμελιώδους πολιτικής των ΗΠΑ αλλά μια εναλλακτική οδός για την επίτευξή της, και σε αυτό το περιβάλλον η καταστροφική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί”, προειδοποιεί ο οίκος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η DBRS, παρά την 90ήμερη παύση των αμοιβαίων δασμών, με εξαίρεση την Κίνα, η μεγάλη, ευρείας βάσης και ταχεία αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 10% και στο 25% σε βασικούς μεταποιητικούς τομείς, αντιπροσωπεύει μια διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο. Η σοβαρή διακοπή του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει σοβαρές επιπτώσεις. 

Ενσωματώνοντας τους δασμούς που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου και με βάση τις πρόσφατες εμπορικές ροές, ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής στις εισαγωγές των ΗΠΑ θα είχε αυξηθεί από 3% το 2024 σε περίπου 23% εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί η παύση, ο υψηλότερος ρυθμός εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, έχουν επιβληθεί δασμοί σε συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ και έχουν εφαρμοστεί ουσιαστικά χωρίς να δίνουν χρόνο για τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. “Διατηρούμε την άποψή μας ότι οι ανατρεπτικές επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και σε υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ το 2025. Παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον καθορισμό των δασμών και, ως εκ τούτου, σχετικά με τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας”, τονίζει η DBRS.

Ο αντίκτυπος πιθανότατα θα γίνει αισθητός μέσω διαφόρων καναλιών. Βραχυπρόθεσμα, η ίδια η αβεβαιότητα πολιτικής πιθανότατα θα αποδυναμώσει τη ζήτηση για παγκόσμια αγαθά και υπηρεσίες, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα μειώσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στους μελλοντικούς δασμολογικούς συντελεστές και στο ευρύτερο πολιτικό τοπίο.

Παράλληλα, όπως τονίζει η DBRS, οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και, ενώ αν και τώρα δεν φαίνεται πιθανό, οι διεθνείς αγορές θα μπορούσαν γίνουν ξανά risk-off και να προκαλέσουν αστάθεια στις ροές κεφαλαίων. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που παρέλθει η περίοδος παύσης χωρίς να τεθούν σε ισχύ ικανοποιητικές δασμολογικές συμφωνίες ή σε περίπτωση που οι εταιρείες συνεχίσουν να συγκρατούν τις αποστολές εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας. 

Εάν ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ παραμείνει υψηλός, αυτό πιθανότατα θα μειώσει και θα αναπροσανατολίσει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, όπως σημειώνει ο οίκος. “Αναμένουμε ότι η αναδιοργάνωση του εμπορίου θα οδηγήσει σε συνολικές απώλειες αποδοτικότητας, οι οποίες θα μεταφραστούν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Μεταξύ των κυβερνήσεων και του εταιρικού τομέα, νικητές και ηττημένοι θα αναδυθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς θα αναπτύσσονται νέα εμπορικά πρότυπα”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

‘Όπως προειδοποιεί η DBRS, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της δασμολογικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών. Ο Τραμπ άλλαξε πορεία σύντομα, καθώς η αντίδραση της αγοράς εντάθηκε και έπληξε τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Εκτός της Κίνας, η οποία επέβαλε γρήγορα γενικούς δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ, οι περισσότερες χώρες της Ασίας απέφυγαν τα αντίποινα, επιλέγοντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ ή δεσμευόμενες να μειώσουν τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Η ΕΕ ενέκρινε μια πρώτη δέσμη αντιποίνων από τα μέσα Απριλίου. Τα περαιτέρω μέτρα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο Καναδάς έχει εφαρμόσει δασμούς σε ένα μικρό μερίδιο των αμερικανικών εξαγωγών, ενώ το Μεξικό απέφυγε να λάβει οποιαδήποτε αντίποινα προς το παρόν. Ως αποτέλεσμα, η κλίμακα, η διάρκεια και η ανθεκτικότητα ενός εμπορικού σοκ και ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά παραμένουν αβέβαια. Αλλά καθώς ο κόσμος αναζητά πιθανή ανακούφιση μέσω της εμπορικής διπλωματίας, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Το βασικά σημεία είναι, όπως τονίζει ο οίκος, πως όλες οι περιοχές του κόσμου πλήττονται από τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά η Ασία και η Ευρώπη είναι αυτές που επηρεάζονται άμεσα. Δεύτερον, παρόλο που ορισμένες χώρες αποφεύγουν τα αντίποινα, τα αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του προστατευτισμού. Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το σοκ και τις επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών.

Η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο προστατευτισμό εάν οι χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής εφαρμόσουν μέτρα για να ανακόψουν τη ροή των ανακατευθυνόμενων κινεζικών εξαγωγών για την προστασία των εγχώριων βιομηχανιών, σημειώνει η DBRS.

Συνολικά, αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παράσχουν δημοσιονομική στήριξη για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο στους μεταποιητικούς τους τομείς, αλλά αυτή η στήριξη – εκτός από τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες – πιθανότατα θα οδηγήσει σε βραδύτερη δημοσιονομική αποκατάσταση και σε πιο δύσκολες μειώσεις του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.

Τέλος, όπως επισημαίνει, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι το κύριο κανάλι μέσω του οποίου το δασμολογικό σοκ θα πλήξει τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Οι παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν συνεπώς να μειωθούν περαιτέρω”.

capital.gr