Ο «πλανητάρχης» κάνει παιγνίδι μέσω του διαδικτύου με συνεχείς αναρτήσεις που αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν κράτη, κυβερνήσεις και λαοί. Αφού πρώτα αναφέρθηκε με πρωτοφανή ασέβεια σε κυβερνήσεις που τον καλούν σε διάλογο, ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες νέο δασμό 124% στην Κίνα, επειδή αυτή είχε απαντήσει με δασμούς 84%.
Ταυτόχρονα, πάγωσε τους αυξημένους δασμούς για περίπου 75 χώρες, επειδή… ήταν φρόνιμες. Χωρίς να γίνει συγκεκριμένος, χωρίς να τις κατονομάσει. Η αναστολή δεν φαίνεται να καλύπτει την ΕΕ, η οποία επέλεξε μεν μετριοπαθή απάντηση… με δόσεις στη δασμολογική επίθεση του Τραμπ, αλλά ανακοίνωσε κάποια αντίμετρα, αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, λίγη ώρα πριν την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία κοινοποίησε αργά χθες το απόγευμα (ώρα Κύπρου) μέσω ανάρτησης στο Social Truth (του), περίπου 75 χώρες αποκτούν περιθώριο 90 ημερών για να βρουν τρόπο να αποφύγουν τους αυξημένους δασμούς που τους επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο μεσοδιάστημα, τα προϊόντα τους θα επιβαρύνονται με πρόσθετους δασμούς 10%.
Ο κ. Τραμπ δεν γνωστοποίησε στην ανάρτησή του ποιες είναι αυτές οι χώρες. Είπε μόνο πως είναι χώρες που άκουσαν την αυστηρή του σύσταση και δεν ανακοίνωσαν αντίποινα εις βάρος αμερικανικών προϊόντων.
Από την περιγραφή αυτή πιθανό μένει έξω και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μόλις χθες, λίγη ώρα πριν τη νέα απόφαση Τραμπ, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν από τους 27 τα αντίποινα στους δασμούς που είχε επιβάλει στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο ο Τραμπ. Συνεπώς, κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, οι χώρες της ΕΕ δεν σεβάστηκαν τη σύστασή του να μην λάβουν αντίμετρα και μάλλον δεν περιλαμβάνονται στις 75 χώρες που… θα αρκεστούν σε πρόσθετους δασμούς 10% για τουλάχιστο τρεις μήνες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες, μέσω της νέας του ανάρτησης, ότι πρώτιστος στόχος του είναι να πλήξει την Κίνα. Εξού και ανακοίνωσε ότι ανεβάζει και άλλο τους δασμούς για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στο 125%, από το 104% που τους είχε ανεβάσει λίγες ώρες νωρίτερα. Μεσολάβησε η απάντηση της Κίνας, η οποία ανέβασε τους δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα στο 84%. Αν η Κίνα απαντήσει και σήμερα στη νέα… τιμωρία από τον Τραμπ, ενδεχομένως η διελκυστίνδα να συνεχιστεί.
Ο Τραμπ έγραψε χθες στην ανάρτησή του το εξής: «Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ». Και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε: «Και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος και μη νομισματικούς δασμούς και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο δασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό!».
Νεότερες ανακοινώσεις εκ μέρους του πιθανότατα θα γίνουν σήμερα, αργά το απόγευμα, και πάλι μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όλοι μαζί κατά της Κίνας»
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε χθες ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιτύχει συμφωνίες για τους δασμούς με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Μπέσεντ, σημείωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό διαπραγματευτικό ρόλο στις συζητήσεις για τους δασμούς.
Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ έχει ήδη μιλήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία από το Βιετνάμ. «Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας μπορούμε πιθανώς να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους συμμάχους μας, με τις άλλες χώρες που ήταν καλοί στρατιωτικοί σύμμαχοι και όχι τέλειοι οικονομικοί σύμμαχοι. Και στη συνέχεια μπορούμε να προσεγγίσουμε την Κίνα ως ομάδα».