Την ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ κατευθύνει τις τελευταίες ώρες το μένος του όλο και περισσότερο προς την Κίνα, χωρίς να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του πλήγματος που ανακοίνωσε ότι θα επιφέρει μέσω της αύξησης των δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται να επιλέγει να δώσει παράταση στην ανακοίνωση των δικών της δασμολογικών αντιποίνων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά τους δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα (περίπου το 70% των εξαγωγών της στις ΗΠΑ).

Είναι όμως θέμα λίγων 24ωρων να γνωστοποιηθεί επίσημα το πρώτο πακέτο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, σε απάντηση των δασμών του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο που παράγεται στην Ευρώπη.

Zero to Zero

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι η Ένωση εξακολουθεί να προσβλέπει σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά για αποφυγή των συνεπειών ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου και ίσως η επιμονή αυτή να συνδέεται άμεσα με τις διαφορετικές τοποθετήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το περιεχόμενο μιας απάντησης της ΕΕ στις αποφάσεις Τραμπ.

Η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εμπορίου των κρατών μελών δεν οδήγησε σε ανακοίνωση συγκεκριμένων αποφάσεων, ούτε βέβαια σε κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς, ως απάντηση στο οριζόντιο 20% που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ο Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Αυτό που βγήκε από τη χθεσινή σύνοδο ήταν πως οι 27 στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιθυμία της να αξιοποιήσει τον διάλογο για αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης, χωρίς να εγκαταλείπει την αποφασιστικότητά της για ανίμετρα, αν αυτά καταστούν αναπόφευκτα.
Την ίδια ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εμπορίου των 27, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι έχει προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση ένα καθεστώς μηδενικών δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα που διακινούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Δεν αναφέρθηκε σε απάντηση από αμερικανικής πλευράς, ούτε αν η πρότασή της τυγχάνει διαπραγμάτευσης ή αν έχει απορριφθεί.

Έτοιμη η πρώτη λίστα

Αν όμως τα ευρωπαϊκά αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ σε μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επιπρόσθετους δασμούς που θα επιβάλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα, έναντι των δασμών 25% που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως έγινε γνωστό χθες, το πρώτο αυτό πακέτο αντίμετρων της ΕΕ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο έχει κλειδώσει, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο, της Κομισιόν με χώρες μέλη και βιομηχανικούς φορείς.

«Λάβαμε πολύτιμα σχόλια από τα κράτη μέλη μας και από 660 ενδιαφερόμενους φορείς. Αφού εξετάσαμε προσεκτικά όλα αυτά, εργαστήκαμε για να καταθέσουμε έναν ισχυρό κατάλογο αντιμέτρων, ενώ παράλληλα εξισορροπήσαμε το βάρος στα κράτη μέλη. Θα τους στείλουμε την τελική λίστα και τους δασμούς αργότερα σήμερα (Δευτέρα)» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου.
Η ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο αντιποίνων θα γίνει αύριο Τετάρτη, με την ενεργοποίηση των δασμών να προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου. Για τα υπόλοιπα προϊόντα οι δασμοί θα ξεκινησουν στις 15 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς.

Το κόκκινο κρασί, το ουίσκι και τα φιστίκια

Δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν οι χώρες της ΕΕ που επηρεάζουν περισσότερο τις τελικές αποφάσεις να βρουν κοινή συνισταμένη ως προς την ένταση της ευρωπαϊκής απάντησης.
Η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου, Ραϊνέτε Κλέβερ, δήλωσε χθες ότι «πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ανταποκριθούμε με τρόπο που να αποκλιμακωθεί η κρίση. Τα χρηματιστήρια (σ.σ. εννοούσε τη νέα μεγάλη πτώση χθες Δευτέρα σε Ευρώπη, Νέα Υόρκη και Ασία) δείχνουν τι θα συμβεί αν ενταθεί ο εμπορικός πόλεμος. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αντίμετρα εάν χρειαστεί, για να φέρουμε τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από πλευράς του, ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Λοράν Σαν-Μαρτέν, είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού κατά του καταναγκασμού, της Ε.Ε. (ACI), το οποίο θα επιτρέψει στην Ένωση να στοχεύσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε ευρωπαϊκά κράτη αμερικανικές εταιρείες, ή να περιορίσει την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων στην Ε.Ε.

Παράλληλα, η Γαλλία φέρεται να αξιώνει, μαζί με τη Γερμανία, την επικέντρωση των πρόσθετων ευρωπαϊκών δασμών στους αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης.
Σε αυτή την επιλογή φαίνεται να αντιδρά η Ιρλανδία, το ένα τρίτο των εξαγωγών της οποίας κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Ο Σάιμον Χάρις, υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, περιέγραψε το ACI (του μηχανισμός κατά του καταναγκασμού) ως «πυρηνική επιλογή», τονίζοντας ότι η άποψη της πλειονότητας στην Ε.Ε. είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε ισχυρή θέση, όταν είναι ενωμένη. «Τα χρηματιστήρια καταρρέουν ήδη και η ζημιά μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Η Αμερική βρίσκεται σε θέση αδυναμίας», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Αν όμως κάθε χώρα αρχίσει να λέει ότι έχει πρόβλημα εδώ με το κόκκινο κρασί και εκεί με το ουίσκι και εδώ με τα φιστίκια, τότε δεν θα καταλήξουμε με τίποτα».
Η αναφορά Χάμπεκ ήταν σχόλιο για την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να μην περιληφθούν στα αντίμετρα της ΕΕ επιπρόσθετοι δασμοί στο αμερικανικό ουίσκι (μπέρμπον), καθώς ο Τραμπ απείλησε πως αν γίνει αυτό θα επιβάλει δασμούς 200% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών, κάτι που θα έπληττε τις εξαγωγές γαλλικού κρασιού.