Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euronews, ο Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ Άντριους Κουμπίλιους εκμηδένισε τις ελπίδες για έκδοση ενός τεράστιου ευρωομολόγου για να καλύψουν από κοινού οι χώρες της ΕΕ τις δαπάνες για την άμυνα, στο πλαίσιο του σχεδίου reArm, που ανακοίνωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν ολίγοις, κάθε χώρα θα πρέπει να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις πρόσθετες στρατιωτικές της ανάγκες, χωρίς να αναμένει προγράμματα έκδοσης κοινού δανείου από την ΕΕ, όπως αυτά που αξιοποιήθηκαν κατά την περίδοο της πανδημίας του κορωνοϊού ή όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να εκδώσει τα λεγόμενα ευρωομόλογα για να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες που είναι τόσο απαραίτητες για την αποτροπή ενδεχόμενης στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της, δήλωσε στο Euronews σο Επίτροπος της ΕΕ για την άμυνα και το διάστημα, Άντριους Κουμπίλιους.

«Τα ευρωομόλογα σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ένα μεγαλύτερο χρέος, το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετηθεί και πάλι από όλα τα κράτη μέλη, και τώρα έχουμε κατά κάποιο τρόπο μια πρόκληση για το πώς θα αποπληρώσουμε το υπάρχον χρέος”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας.

«Η προετοιμασία για τη συζήτηση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ) δείχνει ακριβώς ότι αν δεν βρούμε άλλη λύση, τότε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα δαπανηθεί για την αποπληρωμή του χρέους της πανδημίας», πρόσθεσε.

“Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε κάποιο ιδεαλιστικό σενάριο, τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να δαπανούν το 3,5% του ΑΕΠ, άρα θα δαπανηθούν 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα. Το ερώτημα είναι: θα καλύψουν αυτά τα ποσά όλες τις ανάγκες ή θα χρειαστούμε πρόσθετη χρηματοδότηση;», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένουν να έχουν σαφή εικόνα για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο.

Στις αρχές Μαρτίου, η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen παρουσίασε ένα σχέδιο για την κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εθνικών δαπανών των κρατών μελών για την άμυνα.