Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν τις πιέσεις τους κατά της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας, προσθέτοντας δεκάδες κινεζικές εταιρείες στη λεγόμενη “Entity List”, γνωστή και ως “μαύρη λίστα”. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης του Πεκίνου σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και άλλες προηγμένες στρατηγικές τεχνολογίες.
Εμπάργκο τεχνολογίας με φόντο την εθνική ασφάλεια
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάνω από 80 οργανισμοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 50 εδρεύουν στην Κίνα, προστέθηκαν στη λίστα. Οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συνεργάζονται ή να προμηθεύουν τις οντότητες αυτές χωρίς ειδική κυβερνητική άδεια.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τις εν λόγω εταιρείες ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρείες που φέρεται να στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του κινεζικού στρατού, να αναπτύσσουν υψηλής απόδοσης chips AI και να συμμετέχουν σε προγράμματα στρατιωτικής Τεχνητής Νοημοσύνης και quantum computing.
Εμπλοκή Huawei και HiSilicon
Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου υποστήριξε ότι τουλάχιστον δύο από τις εταιρείες της λίστας προμήθευαν προϊόντα σε οντότητες που ήδη βρίσκονται υπό κυρώσεις, όπως η Huawei και η HiSilicon.
Επιπλέον, 27 κινεζικές εταιρείες εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης για την ενίσχυση του κινεζικού στρατού, ενώ επτά άλλες επιχειρήσεις κατηγορούνται για συμμετοχή στην ανάπτυξη κβαντικών τεχνολογιών, στρατηγικής σημασίας για το Πεκίνο.
Η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των τεχνολογικών περιορισμών που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο την παρεμπόδιση της Κίνας από την απόκτηση τεχνογνωσίας αιχμής, ειδικά σε τομείς με πιθανή στρατιωτική ή στρατηγική χρήση.