Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις ενόψει αυξημένων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,44% στις 550,58 μονάδες, διαγράφοντας μέρος των κερδών από το πρόσφατο ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. Παρόλα αυτά, ο δείκτης παραμένει σε θετική πορεία για το σύνολο της εβδομάδας, με άνοδο περίπου 9% από την αρχή του έτους.

Στις κύριες αγορές:

  • Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,31%, στις 22.922 μονάδες
  • Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,25%, στις 8.679 μονάδες
  • Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,40%, στις 8.060 μονάδες
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,05%, στις 39.168 μονάδες

Η αρνητική τάση ακολουθεί τη διατήρηση των επιτοκίων από αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η Riksbank της Σουηδίας διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η BoE αναφέρθηκε σε αυξημένες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και εντεινόμενη μεταβλητότητα στις αγορές, τονίζοντας και την επιρροή των εμπορικών εντάσεων, κυρίως των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Στο Λονδίνο, επιπρόσθετη πίεση προκαλείται από την αναστάτωση στο αεροδρόμιο Χίθροου, το οποίο έκλεισε για ολόκληρη την ημέρα λόγω διακοπής ρεύματος από πυρκαγιά σε υποσταθμό.

Στις ασιατικές αγορές, οι δείκτες κινήθηκαν μεικτά. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σχεδόν 2%, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Fed.

Στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν την προηγούμενη συνεδρίαση με ήπιες απώλειες:

  • Ο Dow Jones υποχώρησε οριακά στις 41.953,32 μονάδες
  • Ο S&P 500 έχασε 0,22%, στις 5.662,89 μονάδες
  • Ο Nasdaq διολίσθησε κατά 0,33%, στις 17.691,63 μονάδες

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και τα σχόλια του Προέδρου Τζερόμ Πάουελ περί πιθανών καθυστερήσεων στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα, ενισχύοντας τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές.