Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε νέο μήνυμα ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα επισπευσθεί, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά οικονομικά σοκ, που εντείνουν τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού.
Μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η διατήρηση της σταθερότητας σε αυτή τη νέα εποχή αποτελεί «τρομερή πρόκληση», απαιτώντας δέσμευση στους στόχους για τον πληθωρισμό, ικανότητα ανάλυσης των σοκ που απαιτούν νομισματική αντίδραση και ευελιξία στη χάραξη πολιτικής.
Απρόβλεπτα σοκ και νέες πληθωριστικές πιέσεις
Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι προσδοκίες της ΕΚΤ έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας απρόβλεπτων πολιτικών αποφάσεων.
Αναφέρθηκε στην αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου και στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, τονίζοντας πως αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ, ενώ η μετατόπιση της παραγωγικής δυναμικότητας από την Κίνα στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει τον αντίθετο αντίκτυπο, πιέζοντας τον πληθωρισμό προς τα κάτω.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγγυηθεί σταθερό 2% στον πληθωρισμό
Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι ανεξάρτητα από τα σοκ, η νομισματική πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι η Τράπεζα δεν μπορεί να εγγυηθεί διαρκή σταθερότητα του πληθωρισμού στο 2%, ούτε να παρέχει συγκεκριμένο guidance για τη μελλοντική πολιτική της.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ οφείλει να παρέχει σαφή κατεύθυνση στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά για το πώς οι νομισματικές αποφάσεις θα ανταποκρίνονται στις μεταβολές των συνθηκών.
Καμία βιασύνη για μείωση επιτοκίων
Η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα αποτελεί πιθανό σενάριο, καθώς η επιμονή του πληθωρισμού καθιστά δύσκολη την ταχεία αποκλιμάκωση της νομισματικής πολιτικής.
Η δήλωσή της ενισχύει την εκτίμηση ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα έρθει πριν από το καλοκαίρι, ενώ οι αγορές συνεχίζουν να αναμένουν ότι οι πρώτες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Ιούνιο του 2025.