Μέχρι το 2050, σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, επιταχύνοντας την αστικοποίηση και αυξάνοντας τις προκλήσεις για τις σύγχρονες μητροπόλεις. Κυκλοφοριακή συμφόρηση, περιβαλλοντική ρύπανση και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας απαιτούν λύσεις που συνδυάζουν τεχνολογία και βιώσιμες πρακτικές.

Η τεχνολογία 5G διαμορφώνει το μέλλον των έξυπνων πόλεων, προσφέροντας ταχύτατη και αξιόπιστη συνδεσιμότητα που επιτρέπει αυτοματοποιημένες υπηρεσίες, προηγμένα δίκτυα διαχείρισης ενέργειας και βελτιωμένες υποδομές. Στο πρόσφατο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του 5G στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων και της καθημερινής ζωής.

Πώς το 5G αλλάζει τις πόλεις

Το 5G είναι η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και παρέχει 100 φορές υψηλότερες ταχύτητες από το 4G, μειώνοντας την καθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων και επιτρέποντας τη σύνδεση περισσότερων συσκευών χωρίς απώλεια απόδοσης. Αυτή η αναβάθμιση είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές όπως:

  • Αυτόνομα οχήματα και βελτίωση της κυκλοφορίας μέσω έξυπνων φαναριών.
  • Δημόσια ασφάλεια, με αυτοματοποιημένη επιτήρηση και αναγνώριση προσώπου.
  • Περιβαλλοντική προστασία, μέσω συστημάτων παρακολούθησης ρύπανσης και εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Διαχείριση κρίσεων, με τεχνητή νοημοσύνη για πρόβλεψη και αντίδραση σε φυσικές καταστροφές.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής, με έξυπνα δίκτυα κοινής ωφέλειας και πιο βιώσιμες υποδομές.

Οι νέες πόλεις έχουν πλεονέκτημα στην υιοθέτηση του 5G

Η μετάβαση στο 5G είναι ευκολότερη για τις νέες πόλεις, καθώς σχεδιάζονται εξαρχής με σύγχρονες υποδομές, όπως οπτικές ίνες και έξυπνα δίκτυα. Αντίθετα, τα υπάρχοντα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω παλαιών υποδομών και χωροταξικών περιορισμών, καθυστερώντας την πλήρη ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

Επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για το 5G

Σύμφωνα με μελέτη της GSMA, οι ετήσιες επενδύσεις σε υποδομές κινητής ευρυζωνικότητας φτάνουν τα 127 δισ. δολάρια, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν 109 δισ. δολάρια. Μέχρι το 2030, η κινητή τηλεφωνία αναμένεται να συνεισφέρει 11 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή το 8,4% του ΑΕΠ, κυρίως μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αυξημένης υιοθέτησης του 5G, του IoT και της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 5G μεταμορφώνει τις πόλεις, προσφέροντας ασφάλεια, βιωσιμότητα και λειτουργική αποδοτικότητα, διαμορφώνοντας το μέλλον της παγκόσμιας αστικοποίησης.

Capital.gr