Ανάλογα με την εισοδηματική τους τάξη, χαμηλή, μεσαία και ψηλή, είναι οι ανησυχίες-προσδοκίες που εκφράζουν οι καταναλωτές για το πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητά τους.

Η έρευνα καταναλωτικών προσδοκιών της ΕΚΤ – Ιανουάριος 2025 δείχνει ότι οι προσδοκίες για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος των καταναλωτών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 0,9% τον Ιανουάριο από 1,1% τον Δεκέμβριο. Η πτώση των προσδοκιών για την αύξηση του εισοδήματος οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των χαμηλότερων εισοδημάτων, ενώ οι προσδοκίες για καταναλωτές με ψηλότερα εισοδήματα παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές και διαμορφώθηκαν στο -1,1%, έναντι -1,3% τον Δεκέμβριο.

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μειώθηκαν στο 10,4%, από 10,5% τον Δεκέμβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς υψηλότερο υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν μείωση στην αναμενόμενη πιθανότητα εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία μειώθηκε στο 25,1% τον Ιανουάριο, από 29,3% τον Οκτώβριο.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο, από 9,0% τον Οκτώβριο. Σχετικά με την πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση οι καταναλωτές περίμεναν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 3,0% τους επόμενους 12 μήνες, η οποία ήταν ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο (2,9%). Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από εκείνα που είχαν ψηλότερα εισοδήματα.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώθηκαν ελαφρά στο 4,5%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2022. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν (5,1%), ενώ τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα χαμηλότερα επιτόκια (3,9%).

Το μερίδιο των καταναλωτών που δήλωσαν ότι έκαναν αίτηση για πίστωση τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκε στο 15,0% τον Ιανουάριο από 15,9% τον Οκτώβριο. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη, για έκτο συνεχόμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ενώ η ευρεία εξέλιξη των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμεινε σχετικά στενά ευθυγραμμισμένη σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα ανέμεναν σχετικά μεγαλύτερη άνοδο. Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 35-54 και 55-70 ετών), αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.