Ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποίησε την απειλή του, επιβάλλοντας 25% δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, καθώς και αύξηση της επιβάρυνσης στην Κίνα στο 20%, κλιμακώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί επηρεάζουν εισαγωγές αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων ετησίως, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα και να δημιουργήσει εγχώριες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Αντίποινα από Καναδά και Κίνα
- Ο Καναδάς απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 107 δισ. δολαρίων.
- Η Κίνα επέβαλε 15% δασμούς, στοχεύοντας κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Μεξικό: Θα απαντήσουμε με δασμολογικά και μη δασμολογικά μέτρα
Για αντίποινα έκανε λόγο η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό.
“Η κυβέρνησή μας θα απαντήσει με δασμολογικά και μη δασμολογικά μέτρα”, ανέφερε.
Θα ανακοινώσουμε μέτρα αντιποίνων την Κυριακή. Κανείς δεν κερδίζει με αυτήν την απόφαση. Δεν είναι το σχέδιό μας να ξεκινήσουμε μια εμπορική αντιπαράθεση”, τόνισε η Σεϊνμπάουμ.
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος ή δικαιολογια για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς”, επισήμανε η πρόεδρος του Μεξικού.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κρίσης οπιοειδών, αλλά και της εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει, επίσης, να αναλάβει την ευθύνη για την κρίση των οπιοειδών”, συμπλήρωσε.
Οι κινήσεις αυτές – πριν από την ομιλία που θα απευθύνει τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Κύπρου στο Κογκρέσο για να εκθέσει τις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας του – σηματοδοτούν μια νέα φάση στη διευρυνόμενη οικονομική και διπλωματική επαναφορά της θέσης της Αμερικής στον κόσμο από τον Τραμπ.
Η επιβεβαίωση της επιβολής των δασμών αφήνει κατά μέρος τις αμφιβολίες για το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα ακολουθήσει στην πραγματικότητα τις επανειλημμένες απειλές του να ανατρέψει τους παγκόσμιους οικονομικούς δεσμούς για να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως ανισορροπία στο διεθνές εμπόριο.
“Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή όπου το μάντρα είναι η προστασία των αγορών και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε αυτό”, δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis. “Η Κίνα προέβη σε αντίποινα, εστιάζοντας στους πιο πιστούς ψηφοφόρους του Τραμπ στον τομέα της γεωργίας. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να τον σταματήσει”.
Οι δασμοί φέρνουν τις αμερικανικές εισαγωγικές εισφορές στο υψηλότερο μέσο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από το 1943, σύμφωνα με το Budget Lab του Yale. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος έως και 2.000 δολάρια για τα αμερικανικά νοικοκυριά. Θα σημάνει επίσης σημαντικά βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ειδικά αν άλλες χώρες προβούν σε αντίποινα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Παγκόσμιες αντιδράσεις
“Το μάθημα των πρώτων εβδομάδων της προεδρίας του Τραμπ είναι ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ανάλογα με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένες να κάνουν οι χώρες”, έγραψαν οι Maeva Cousin και Rana Sajedi του Bloomberg Economics σε ερευνητικό σημείωμα την Τρίτη. “Αλλά, αν αντέξουν, ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός”.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δασμοί, όπως τον Απρίλιο αμοιβαίοι – ανταποδοτικοί δασμοί σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που έχουν τις δικές τους δασμολογικές εισφορές ή άλλα εμπόδια στα αμερικανικά προϊόντα, καθώς και κλαδικοί φόροι 25% στα αυτοκίνητα, τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτοί οι δασμοί θα είναι επίσης σωρευτικοί – συμπληρωματικά με οποιονδήποτε καθολικό δασμό σε κάθε συγκεκριμένη χώρα.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ετοιμάζεται να επιβάλει δασμό 25% στην ΕΕ και ότι διερευνά την επιβολή εισφορών στις εισαγωγές χαλκού και ξυλείας. Οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου πρόκειται επίσης να τεθούν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου, επηρεάζοντας περαιτέρω τον Καναδά και το Μεξικό.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλοφ Γκιλ δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ απειλεί να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, να πλήξει τους οικονομικούς εταίρους και να προκαλέσει αβεβαιότητα. “Αυτοί οι δασμοί απειλούν τις βαθιά ενοποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, τις επενδυτικές ροές και την οικονομική σταθερότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Η απειλή δασμών από τον Τραμπ θέτει σε κίνδυνο το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ
Ενόψει της προθεσμίας, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση φέτος, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν νωρίτερα την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με το πετρέλαιο να διολισθαίνει σε χαμηλό τριών μηνών.
Το πρώτο στάδιο των αντιποίνων της κυβέρνησης του Καναδά ήταν δασμοί 25% σε προϊόντα αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων Καναδά (20,6 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) από Αμερικανούς εξαγωγείς, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα με τις αμερικανικές εισφορές. Ένας δεύτερος γύρος με τον ίδιο συντελεστή θα επιβληθεί σε προϊόντα αξίας 125 δισ. δολαρίων C$ σε τρεις εβδομάδες – ένας κατάλογος που θα περιλαμβάνει είδη μεγάλης αξίας, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, χάλυβα και αλουμίνιο.
“Ο Καναδάς δεν θα αφήσει αναπάντητη αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Καναδός απερχόμενος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Το σχέδιο αντιποίνων είναι το ίδιο με εκείνο που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο, αφού ο Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό του διάταγμα για ευρείας κλίμακας δασμούς.
“Η αποτυχία και των δύο χωρών να συλλάβουν τους διακινητές, να κατασχέσουν τα ναρκωτικά ή να συντονιστούν με τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου αποτελεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την ασφάλεια της Αμερικής”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο καθώς θέτονταν σε ισχύ οι δασμοί.
Οι εξελίξεις αφήνουν αβέβαιη την τύχη ενός εμπορικού συμφώνου που διαπραγματεύτηκε ο Τραμπ με τον Καναδά και το Μεξικό (USMCA) κατά την πρώτη του θητεία και κινδυνεύει να επιβαρύνει περαιτέρω την αμερικανική οικονομία και να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, που δεν έχει ακόμη ηττηθεί οριστικά μετά την πανδημία.
“Μετρημένα” μέτρα
Σε απάντηση, η Κίνα επέβαλε δασμούς ύψους 15% σε αμερικανικά προϊόντα και απαγόρευσε τις εξαγωγές σε ορισμένες αμυντικές εταιρείες ως αντίποινα.
“Τα μέτρα παραμένουν σχετικά μετρημένα προς το παρόν”, δήλωσε ο Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην ING Bank. “Αυτά τα αντίποινα δείχνουν ότι η Κίνα παραμένει υπομονετική και απέφυγε να ‘γυρίσει ανάποδα το τραπέζι’, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση”.
Η Κίνα σταμάτησε επίσης την Τρίτη τις εισαγωγές κορμών από τις ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό παρασίτων στις αμερικανικές εισαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, καθώς και το μπλοκάρισμα των σόγιας από τρεις αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση.
“Μάχη μέχρι το τέλος” υπόσχεται η Κίνα και στοχοποιεί την αγροτική εκλογική βάση του Τραμπ
Η Κίνα ανέφερε ότι θα “παλέψει μέχρι τέλους” εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις εμπορικές τους ενέργειες.
“Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες… επιμείνουν στη διεξαγωγή δασμολογικού πολέμου, εμπορικού πολέμου ή οποιουδήποτε άλλου είδους πολέμου, η κινεζική πλευρά θα τις πολεμήσει μέχρι το τέλος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Ο Λιν προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στο διάλογο με το Πεκίνο το συντομότερο δυνατό.
Ο Τραμπ έχει εκδηλώσει την επιθυμία να μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αλλά δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει, έναν μήνα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με το BBC, αυτός είναι ο δεύτερος γύρος δασμών που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβάλλουν η μία στην άλλη από τον Φεβρουάριο.
Αυτή τη φορά, η Κίνα χτυπά τον Ντόναλντ Τραμπ εκεί που μπορεί να πληγώσει – στοχοποιώντας τους αγρότες, οι οποίοι είναι μερικοί από τους βασικούς υποστηρικτές του.
Η χώρα αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αμερικανικών προϊόντων, όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό και σόγια, και τώρα όλα αυτά τα προϊόντα θα αντιμετωπίσουν φόρο 10-15% από τις 10 Μαρτίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι η Κίνα “δεν θα υποχωρήσει” σε αυτό που περιγράφει ως εκφοβισμό των ΗΠΑ, αλλά αυτά τα τελευταία μέτρα είναι βέβαιο ότι θα πονέσουν.
Ο σωρευτικός φόρος 20% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δασμών που επέβαλε ο Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Ο πληθυσμός της Κίνας ανησυχεί ήδη για μια υποτονική οικονομία. Οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να πέφτουν και η ανεργία των νέων παραμένει επίμονα υψηλή.
Η αυξανόμενη απειλή ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες χρηματικές ανησυχίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε μια εποχή που το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει οι άνθρωποι να ξοδεύουν για να βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί.
Ο Τραμπ μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα
Οι νέοι δασμοί είναι ένα ριψοκίνδυνο κόλπο για έναν πρόεδρο που εξελέγη εν μέρει λόγω της δυσαρέσκειας για τον χειρισμό της οικονομίας από τον προκάτοχό του, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ο Τραμπ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καταλήγει το Bloomberg.
Ο Τραμπ έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι οι δασμοί απειλούν να τροφοδοτήσουν την αύξηση των τιμών και δεν θα αποφέρουν τα έσοδα που έχουν προβλέψει ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του, καθώς προσπαθούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για το κόστος ενός πακέτου φορολογικών περικοπών στο Κογκρέσο που κοστίζει τρισεκατομμύρια.
Υποχωρεί το δολάριο, υπό τους φόβους “τραμπικής ύφεσης” στην οικονομία των ΗΠΑ
Το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώνεται την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία της Αμερικής σε συρρίκνωση και πιθανώς σε πλήρη ύφεση.

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων, έχει υποχωρήσει κατά 0,44% σήμερα, καθώς οι traders αναμένουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα εκτινάξει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα πλήξει την οικονομία τους.
Η στερλίνα κερδίζει 0,2%, στα 1,2724 δολάρια έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 17 Δεκεμβρίου. Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,3%, στα 1,052 δολάρια.
Η αδυναμία του δολαρίου έρχεται καθώς οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τιμολογoύνταν μόνο μία ή δύο περικοπές.
Οι επενδυτές είναι ακόμη πιο ανήσυχοι μετά την αποδυνάμωση ενός δείκτη της αμερικανικής οικονομίας τον οποίο παρακολουθούν ιδιαίτερα, τη Δευτέρα.
Το μοντέλο GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό -2,8% τον α’ τρίμηνο του 2025, που ισοδυναμεί με τριμηνιαία μείωση της δραστηριότητας κατά -0,7%.
Ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο Capital.com, εξηγεί:
“Η Wall Street κατέρρευσε ως αποτέλεσμα των ειδήσεων, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά άρχισαν να σκέφτονται τους κινδύνους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ. Ενώ μεγάλο μέρος της αλλαγής οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα μαζί με ενδείξεις ασθενέστερων καταναλωτικών δαπανών και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Έτσι, οι αγορές έχουν μετατοπίσει τις προσδοκίες για την επόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed στον Ιούνιο, με τον Μάιο να μοιάζει όλο και περισσότερο με μια “ζωντανή” συνεδρίαση”.
Οι συζητήσεις για “Trumpcession” (τραμπική ύφεση) αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, αφού τα τελευταία εμπορικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν αύξηση των εισαγωγών, καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να αποφύγουν τους νέους δασμούς.
Τα στοιχεία της μεταποίησης έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης των εργοστασίων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με τα επίπεδα απασχόλησης και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται.
Ένας δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον περασμένο μήνα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους εδώ και περίπου δύο χρόνια τον Ιανουάριο.
Δημοσκόπηση του CBS News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 49% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τον χειρισμό της οικονομίας από τον πρόεδρο Τραμπ.
Μια ύφεση θα σήμαινε δύο τριμηνιαίες συρρικνώσεις του ΑΕΠ στη σειρά – κάτι που ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος Βόρειας Αμερικής στην Capital Economics, δεν βλέπει να συμβαίνει.