Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από 10% σε 20%, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη ροή φαιντανύλης στη χώρα.

Οι τελωνειακοί δασμοί, οι οποίοι ανακοινώθηκαν αρχικά την 1η Φεβρουαρίου ως μέτρο για την καταπολέμηση της κρίσης των οπιοειδών, τίθενται πλέον σε ισχύ λόγω της «ανικανότητας» της Κίνας να ελέγξει τη διακίνηση του ισχυρού συνθετικού ναρκωτικού, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Αντίμετρα από το Πεκίνο

Σε άμεση απάντηση, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει «αντίμετρα» για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και εναντιώνεται σθεναρά σε αυτό το μέτρο», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Το Πεκίνο είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα ανταποδώσει τους νέους δασμούς, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ με την υπογραφή του διατάγματος από τον Τραμπ.

Δασμοί και σε Καναδά-Μεξικό

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβληθούν δασμοί 25% σε εισαγόμενα προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα Τρίτη.

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς για το Μεξικό και τον Καναδά. Οι τελωνειακοί δασμοί είναι γεγονός», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι από τις 2 Απριλίου οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν αμοιβαίους δασμούς ως αντίποινα.

Παράλληλα, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρό της, Χαβιέρ Μιλέι, ως «σπουδαίο ηγέτη».

Αντίποινα από Οτάβα

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, αντέδρασε έντονα, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα επιβάλει αντίποινα με τελωνειακούς δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 155 δισ. δολαρίων.

«Αν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ, ο Καναδάς θα ανταποδώσει από τα μεσάνυχτα», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητα τα μέτρα της Ουάσινγκτον.

Η Καναδή Υπουργός Εξωτερικών, Μέλανι Ζολί, προειδοποίησε ότι η επιβολή των νέων δασμών αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα της και χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ