Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσίασε μικρότερη μείωση από την αναμενόμενη τον Φεβρουάριο, ενώ η βασική του συνιστώσα, που αφορά τις υπηρεσίες, κατέγραψε πτώση. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη, αν και περιορίζει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 2,4% τον Φεβρουάριο, από 2,5% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προβλέψεις που τον τοποθετούσαν στο 2,3%. Παρά τη συγκράτηση, το ποσοστό πλησιάζει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και καυσίμων, παρουσίασε επίσης υποχώρηση, στο 2,6% από 2,5%. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, που απασχόλησε έντονα την κεντρική τράπεζα τον τελευταίο χρόνο, εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, υποδηλώνοντας μια πιθανή απομάκρυνση από τα υψηλά επίπεδα.
Αντίθετα, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων αποτέλεσαν την κύρια ανοδική έκπληξη, καθώς ο πληθωρισμός τους υπερδιπλασιάστηκε στο 3,1%.
Από τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια πέντε φορές, αναμένοντας επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς η ανάγκη τόνωσης της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης αποκτά προτεραιότητα έναντι των ανησυχιών για πληθωριστικές πιέσεις.
Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμη τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς ενδείξεις της πολυαναμενόμενης ανάκαμψης. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Παράλληλα, τα νοικοκυριά, παρά τα υψηλά αποταμιευτικά τους επίπεδα, συγκρατούν τις δαπάνες λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ζητήματα εμπορίου, ύφεσης και γεωπολιτικών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι παραπάνω παράγοντες υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2025, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν αυξημένοι, ενώ οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση της κατανάλωσης έχουν διαψευστεί επανειλημμένα.
Παρά τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις για τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ενδέχεται να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, η σχετική επιβράδυνση του τομέα, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να πέφτει στο 3,7% από 3,9%, μετά από αρκετούς μήνες σταθεροποίησης κοντά στο 4%, αποτελεί ένδειξη βελτίωσης.
Μια περαιτέρω μείωση είναι πιθανή, δεδομένου ότι η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται, ενώ οι περισσότερες συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων δείχνουν συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, ευθυγραμμισμένες με τον στόχο της ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 2,5%, ανεξαρτήτως της τελευταίας ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό. Οι αγορές εκτιμούν ότι ακολουθούν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις μέσα στο 2025, που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μεταξύ 2% και 1,75% έως το τέλος του έτους.
ΚΥΠΕ – Reuters