Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα νέο νομοθετικό πακέτο απλοποίησης των κανονισμών που αφορούν την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση, με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

Το σχέδιο της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα μειώσει το διοικητικό κόστος έως και 6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ θα κινητοποιήσει 50 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στόχος η μείωση του διοικητικού φόρτου κατά 25%

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πακέτο «Omnibus 1 και 2» στοχεύει στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25%, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) ο στόχος ανέρχεται στο 35% μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής.

Η πρόταση περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε βασικές ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, μεταξύ αυτών:

  • Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD)
  • Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια εταιρικής βιωσιμότητας (CSDDD)
  • Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM)
  • Κανονισμός InvestEU για επενδυτικά προγράμματα
  • Αναθεώρηση των κριτηρίων για τις «πράσινες» επενδύσεις (Taxonomy)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, όχι απορρύθμιση

Ο Επίτροπος Οικονομίας και Απλούστευσης των Κανονισμών, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει στην απορρύθμιση, αλλά στη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με λιγότερο πολύπλοκους κανόνες.

«Η μείωση των άσκοπα περίπλοκων κανόνων είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι οι επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία.

Τα μέτρα παρουσίασαν από κοινού ο κ. Ντομπρόφσκις και η Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, επισημαίνοντας ότι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις ΜμΕ και τις μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εστιάσει στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επόμενα βήματα και διαβουλεύσεις

Το νομοθετικό πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι αλλαγές στα κριτήρια των πράσινων επενδύσεων (Taxonomy) θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν τεθούν σε ισχύ.

Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι οι απλοποιήσεις θα ενθαρρύνουν περισσότερες πράσινες επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών και οικονομικών πολιτικών της ΕΕ.

ΚΥΠΕ