Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας έχει προετοιμαστεί και αναμένεται να εγκριθεί από την ουκρανική κυβέρνηση αργότερα την Τετάρτη.

Ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας – Στρατηγικά κοιτάσματα

Η Ουκρανία διαθέτει κοιτάσματα για 22 από τα 34 ορυκτά που χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών και σπάνιες γαίες όπως:

  • Λανθάνιο, δημήτριο, νεοδύμιο, έρβιο και ύττριο
  • Ευρώπιο (χρησιμοποιείται σε ράβδους ελέγχου πυρηνικών σταθμών)
  • Δυσπρόσιο, γκανδολίνιο, πρασεοδύμιο (χρησιμοποιούνται στους μαγνήτες κινητών τηλεφώνων)
  • Γαδολίνιο, όλμιο, υττέρβιο (απαραίτητα σε λέιζερ και άλλες προηγμένες τεχνολογίες)

Ρωσικός έλεγχος σε ουκρανικά κοιτάσματα

Παρά τα μεγάλα αποθέματα της χώρας, περίπου το 40% των φυσικών πόρων της Ουκρανίας βρίσκεται σε εδάφη υπό ρωσική κατοχή. Μεταξύ αυτών, κοιτάσματα λιθίου στο Ντονέτσκ και στη Ζαπορίζια είναι σήμερα μη προσβάσιμα για την ουκρανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων γραφίτη, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία γεωλογικών και ορυκτών ερευνών (BRGM), καθώς και μεγάλα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, τα οποία όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Στρατηγική σημασία των ουκρανικών σπάνιων γαιών

Η Ουκρανία κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών, γεγονός που την καθιστά κρίσιμο παίκτη στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα τη γεωπολιτική της σημασία.

Capital.gr