Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστικό διάταγμα που διατάσσει το Υπουργείο Εμπορίου να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χαλκό. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η αυξημένη ροή ξένου χαλκού στην αμερικανική αγορά ενδέχεται να απειλεί την εθνική ασφάλεια και τη βιομηχανική σταθερότητα της χώρας.

“Ο χαλκός είναι ένα κρίσιμο μέταλλο, απαραίτητο για την εθνική μας ασφάλεια”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος από το Οβάλ Γραφείο, τονίζοντας ότι η υπερπροσφορά εισαγόμενου χαλκού έχει πλήξει την εγχώρια παραγωγή.

Διερεύνηση από το Υπουργείο Εμπορίου

Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο του θα εξετάσει εάν απαιτούνται τελωνειακοί δασμοί, σημειώνοντας ότι ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για πολλές αμερικανικές βιομηχανίες.

“Οι δασμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της βιομηχανίας χαλκού και να ενισχύσουν την εθνική άμυνα των ΗΠΑ”, τόνισε.

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του Άρθρου 232 του Trade Expansion Act (1962), το οποίο παρέχει στον εκάστοτε πρόεδρο τη δυνατότητα επιβολής δασμών σε προϊόντα που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στο στόχαστρο η Κίνα – Κατηγορίες για υπερπαραγωγή

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η έρευνα στοχεύει κυρίως την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί την υπερπαραγωγή χαλκού ως οικονομικό όπλο για να πλήξει τον διεθνή ανταγωνισμό.

“Η Κίνα επί χρόνια χρησιμοποιεί την υπερπαραγωγή για να κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας ανταγωνιστές σε κατάρρευση”, δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εμπορίου.

Το Υπουργείο Εμπορίου έχει 270 ημέρες για να ολοκληρώσει την έρευνα και να υποβάλει πόρισμα στον πρόεδρο, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα επιβάλει ή όχι νέους τελωνειακούς δασμούς.

Δεδομένα για την αγορά χαλκού στις ΗΠΑ

  • Οι ΗΠΑ εισάγουν το 45% του χαλκού που καταναλώνουν, κυρίως από Χιλή και Καναδά.
  • Το 2024, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 800.000 τόνους χαλκού, ενώ η εγχώρια παραγωγή ανήλθε σε 850.000 τόνους.
  • Η Κίνα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως, πίσω από τη Χιλή, το Περού και τη ΛΔ Κονγκό.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε πολλούς στρατηγικούς τομείς, από την παραγωγή αεροσκαφών και την αμυντική βιομηχανία έως την ηλεκτροδότηση και τα κέντρα δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Ναβάρο, οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα χαλκού, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.