Η συνολική αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων υπό ναυπήγηση, ανήλθε στα 2 τρισ. δολάρια το 2024, σημειώνοντας αύξηση 800 δισ. δολαρίων από το 2020. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του οίκου Clarkson Research, που καταγράφει τις τάσεις στη ναυτιλιακή αγορά.

Ισχυρή ζήτηση και διαφοροποιήσεις στους τύπους πλοίων

Η ζήτηση για διαθέσιμη χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 6,2% το 2024, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 15 ετών. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν ήταν ομοιόμορφη για όλους τους τύπους πλοίων.

  • Δεξαμενόπλοια: Η ανάπτυξη παρέμεινε κάτω του 1%.
  • Μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων: Κατέγραψε αύξηση άνω του 10%.

Σύμφωνα με την ανάλυση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αλλαγές στις θαλάσσιες διαδρομές, λόγω της εκτροπής δρομολογίων από την Ερυθρά Θάλασσα και της ανακατανομής των ροών ρωσικού πετρελαίου. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των μεταφορών από τον Ατλαντικό προς τον Ειρηνικό.

Οι Clarksons εκτιμούν ότι το 2025 η ναυτιλιακή αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επενδύσεις σε νέα πλοία και πράσινα καύσιμα

Η στροφή προς καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα ενισχύθηκε το 2024, οδηγώντας σε αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα στα ναυπηγεία. Οι νέες παραγγελίες πλοίων σημείωσαν άνοδο 34% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση Green Technology Tracker της Clarksons:

  • Το 50% του συνολικού τονάζ που παραγγέλθηκε το 2024 αφορά πλοία με εναλλακτικά καύσιμα.
  • Παραγγέλθηκαν συνολικά 820 πλοία με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, με συνολική χωρητικότητα 62,2 εκατομμυρίων gt.
  • Ειδικότερα, 93 πλοία (10,1 εκατ. gt) αφορούσαν LNG, ενώ τα υπόλοιπα 727 πλοία (52,1 εκατ. gt) ανήκαν σε άλλες κατηγορίες.

Επιπλέον, πάνω από το 20% των υπόλοιπων νέων πλοίων σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε πλοία εναλλακτικών καυσίμων στο μέλλον, με κυρίαρχες επιλογές τη μεθανόλη και την αμμωνία.

Προοπτικές έως το 2030

Οι Clarksons εκτιμούν ότι έως το 2030, πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας θα είναι συμβατό με εναλλακτικά καύσιμα, έναντι μόλις 2% το 2017.

Σήμερα, το 8% του παγκόσμιου στόλου είναι ήδη συμβατό με εναλλακτικά καύσιμα, ενώ σημαντικά βήματα γίνονται και στις λιμενικές υποδομές:

  • 276 λιμάνια προσφέρουν ανεφοδιασμό LNG.
  • 275 λιμάνια διαθέτουν ή σχεδιάζουν εγκαταστάσεις shore power.
  • Μόνο 35 λιμάνια προσφέρουν ή προγραμματίζουν ανεφοδιασμό μεθανόλης.

Η ναυτιλία εισέρχεται σε μια νέα εποχή επενδύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε νέες τεχνολογίες και φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα.

Capital.gr