Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, παρεμβαίνει στη συζήτηση για τους δασμούς που ενδέχεται να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στον εαυτό της.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Ντράγκι αναλύει γιατί η πιθανή εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε στασιμότητα και εξαρτάται από την εξωτερική ζήτηση.

Εσωτερικοί δασμοί: 45% στη μεταποίηση, 110% στις υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς στην προσφορά μέσω υψηλών εσωτερικών φραγμών και ρυθμιστικών εμποδίων, τα οποία είναι πιο επιζήμια από πιθανούς αμερικανικούς δασμούς.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι εσωτερικοί περιορισμοί ισοδυναμούν με δασμούς 45% στη μεταποίηση και 110% στις υπηρεσίες. Αυτοί οι φραγμοί συρρικνώνουν την ευρωπαϊκή αγορά, περιορίζοντας το εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σε λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ΕΕ επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στις ψηφιακές υπηρεσίες, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας. Ο Ντράγκι τονίζει ότι το κόστος συμμόρφωσης με τον GDPR έχει μειώσει τα κέρδη των μικρών ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών έως 12%.

Ασθενής εγχώρια ζήτηση και οικονομική στασιμότητα

Ο δεύτερος λόγος που εμποδίζει την ανάπτυξη της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ντράγκι, είναι η αδύναμη εγχώρια ζήτηση, η οποία επιδεινώθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Μέχρι το 2008, η εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη βρισκόταν κοντά στον μέσο όρο των προηγμένων οικονομιών, αλλά έκτοτε έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ διαθέτουν τη μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση παγκοσμίως, γεγονός που τις καθιστά πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.

Η Ευρωζώνη κατέγραψε επίμονα εμπορικά πλεονάσματα μετά το 2008, γεγονός που αποδεικνύει την υποτονική εσωτερική κατανάλωση.

Δημοσιονομική πολιτική: Η διαφορά Ευρώπης – ΗΠΑ

Ένας σημαντικός παράγοντας της χαμηλής ζήτησης είναι η διαφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές. Μεταξύ 2009 και 2024, οι ΗΠΑ διοχέτευσαν 14 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ η Ευρωζώνη μόλις 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρώπη χρειάζεται ριζική αλλαγή

Συνοψίζοντας, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι τα εσωτερικά εμπόδια και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση είναι αυτο-επιβαλλόμενα προβλήματα της Ευρώπης, τα οποία μπορούν να αλλάξουν.

Προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά, μείωση των ρυθμιστικών φραγμών και διορατική δημοσιονομική πολιτική για την ενίσχυση των επενδύσεων. Η “Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά απαιτείται θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας.

Αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί ο Ντράγκι, θα συνεχίσει να παγιδεύεται στους δικούς της δασμούς, αδυνατώντας να προσφέρει ευημερία, σταθερή οικονομία και εθνική αυτονομία.