Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να περιορίσουν τη διαφορά κόστους σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ραγδαία αύξηση των τιμών στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλά επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της μειωμένης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος στην ΕΕ είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την εφαρμογή προσωρινού πλαφόν ως μέρος της στρατηγικής της Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας, η οποία θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προστασία των βαριών βιομηχανιών της ΕΕ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις εμπορικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αντιδράσεις από βιομηχανικούς φορείς

Ωστόσο, το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Έντεκα μεγάλες βιομηχανικές ενώσεις, όπως η Europex (ευρωπαϊκά ενεργειακά χρηματιστήρια) και η AFME (χρηματοπιστωτικές αγορές), προειδοποίησαν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας.

Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι φορείς αυτοί τόνισαν ότι η επιβολή πλαφόν θα βλάψει την εμπιστοσύνη στο ολλανδικό TTF (κύριο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη) και θα ενθαρρύνει τους διεθνείς προμηθευτές να στραφούν σε πιο ελκυστικές αγορές εκτός ΕΕ.

Προηγούμενες προσπάθειες και οι επιφυλάξεις

Η ΕΕ είχε προτείνει ένα παρόμοιο πλαφόν το 2022, κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η μείωση των ρωσικών προμηθειών. Ωστόσο, το ανώτατο όριο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς οι τιμές δεν ξεπέρασαν το όριο των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ζητήσει πέρυσι από την Επιτροπή να αποκτήσει εξουσίες για την επιβολή «δυναμικών ανώτατων ορίων», σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές τιμές αποκλίνουν σημαντικά από τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι νέες προτάσεις θα περιλαμβάνουν και μηχανισμούς αποτροπής των αυξήσεων των τιμών το καλοκαίρι, όταν τα κράτη-μέλη αποθηκεύουν φυσικό αέριο για τον χειμώνα.

Διχασμένα τα κράτη-μέλη

Ορισμένες χώρες της ΕΕ εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου. Η Γερμανία και η Ολλανδία, που είχαν αντιταχθεί στο προηγούμενο πλαφόν, είναι πιθανό να εκφράσουν ενστάσεις.

Επιπλέον, μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε μια περίοδο όπου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει πιο επιθετικά εμπορικά μέτρα.

Ενεργειακή ασφάλεια ή διατήρηση της αγοράς;

Ο Άμουντ Βικ, πρώην υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας και σύμβουλος του Eurasia Group, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση επαρκών ενεργειακών προμηθειών, αντί να επιβάλει ανώτατα όρια τιμών που δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας.

Καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, το ερώτημα παραμένει: θα καταφέρει η ΕΕ να ισορροπήσει μεταξύ ελέγχου του ενεργειακού κόστους και διατήρησης της εμπιστοσύνης στις αγορές της;

Πηγή: Capital.gr