Η Nissan αποσύρθηκε από τις συνομιλίες συγχώνευσης με τη Honda, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, ακυρώνοντας μια ένωση που θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Η απόφαση προκαλεί ερωτήματα για τη στρατηγική ανάκαμψης της Nissan, ενώ οι αντιδράσεις στην αγορά είναι ήδη έντονες.
Αντίθετες αντιδράσεις στις αγορές
Η ανακοίνωση της απόσυρσης οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Nissan κατά 4%, πριν την αναστολή των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Αντίθετα, η μετοχή της Honda σημείωσε άνοδο άνω του 8%, δείχνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που η συμφωνία δεν προχώρησε.
Οι δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν εισέλθει σε συνομιλίες το 2024, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κολοσσού, ικανού να ανταγωνιστεί την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική BYD και άλλους ισχυρούς παίκτες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις περιπλέχθηκαν από διαφωνίες, οδηγώντας τελικά στη διακοπή τους.
Διαφωνίες για τον έλεγχο της συγχώνευσης
Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, η Honda φέρεται να πρότεινε τη μετατροπή της Nissan σε θυγατρική της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πρόθεση για μια συγχώνευση σε ισότιμη βάση. Αυτή η πρόταση φαίνεται να αποτέλεσε βασικό σημείο διαφωνίας, οδηγώντας τη Nissan στην απόφαση να αποσυρθεί.
Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δήλωσαν ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη ματαίωση των συνομιλιών, ενώ η Nissan αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της στρατηγική έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Πώς επηρεάζεται η Nissan από την αποτυχία της συγχώνευσης
Η Nissan βρίσκεται ήδη σε περίοδο αναδιοργάνωσης, με στόχο να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 9.000 θέσεις και να περιορίσει την παραγωγή κατά 20%. Η αποτυχία της συγχώνευσης την αφήνει εκτεθειμένη απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό, ειδικά στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου οι κινεζικές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποκτούν συνεχώς προβάδισμα.
Η Honda, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Nissan, φέρεται να ανησυχούσε για την πορεία ανάκαμψης της μικρότερης ανταγωνίστριάς της. Επιπλέον, οι εμπορικοί δασμοί που μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία ενδέχεται να επηρεάσουν τη Nissan περισσότερο από άλλες ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Toyota και η Honda.
Το μέλλον της Nissan και οι επόμενες κινήσεις
Μετά το σκάνδαλο του πρώην προέδρου της Nissan, Carlos Ghosn, το 2018, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να επανέλθει δυναμικά. Η πιθανή συνεργασία με τη Honda θεωρούνταν μια λύση για τη σταθεροποίησή της, αλλά πλέον η αυτοκινητοβιομηχανία καλείται να χαράξει νέο στρατηγικό δρόμο.
Η Renault, σύμμαχος της Nissan, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για μια πιθανή συγχώνευση με τη Honda, αλλά το μέλλον της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο. Παράλληλα, η Mitsubishi Motors, που επίσης συνεργάζεται με τη Nissan, είχε δηλώσει ότι πιθανώς δεν θα συμμετείχε σε αυτή την ένωση.
Η επόμενη περίοδος αναμένεται κρίσιμη για τη Nissan, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς και να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις που θα διασφαλίσουν τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Με πληροφορίες από το Capital.gr