Τα δείγματα από τη νομισματική πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όσο και η ΕΚΤ απέναντι στο νέο καθεστώς Τραμπ, περιμένουν πλέον οι αγορές για να καθορίσουν και τη δική τους στάση. 

Ωστόσο, στις πρώτες συνεδριάσεις που θα κάνουν σήμερα η FED και αύριο οι ΕΚΤ, αναμένεται να κινηθούν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται σήμερα να κάνει μια παύση στη διαδικασία της μείωσης των επιτοκίων, με βάση στοιχεία τα οποία θέλουν τις πληθωριστικές τάσεις να αναζωπυρώνονται, απειλώντας την πορεία ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας. Η στάση αυτή στις μειώσεις των επιτοκίων θα έρθει λίγες μέρες μετά την έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην οικονομία. Αυτό βέβαια δεν είναι αποτελεί κόντρα της FED με τον Λευκό Οίκο, αλλά την εφαρμογή της πολιτικής την οποία προανήγγειλε από το τέλος του 2024 ο πρόεδρος της FED κ. Τζερόμ Πάουελ, μετά την εκλογή Τραμπ. Ότι δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει ανεξάρτητη και θα λειτουργεί με βάση τα δεδομένα που θα δέχεται για την οικονομία, ανεξάρτητα από τη θέληση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.

Το ίδιο ξεκάθαρη – προς το παρόν – θα είναι και η αυριανή απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια συντηρητική μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%. Η μείωση αυτή θα βασιστεί σε στοιχεία που θέλουν τον πληθωρισμό να προσγειώνεται σταθερά στο στόχο του 2%. Μάλιστα, μια μερίδα του συμβουλίου της νομισματικής πολιτικής προτείνει ήδη επιτάχυνση της νομισματικής πολιτικής αφού εκτός από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το υπαρκτό θέμα της μεγαλύτερης οικονομικής επιβράδυνσης της Ευρωζώνης, λόγω των προβλημάτων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. 

Θολή κατάσταση για τα επόμενα βήματα 

Το ερώτημα είναι αν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες, ο κ. Πάουελ άλλα και η κ. Λαγκάρντ, θελήσουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το επόμενο διάστημα και να δώσουν ένα δείγμα για τη νομισματική πολιτική απέναντι στο λεγόμενο “Τραμπ 2”. Οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά όχι μηδενικές. Ο Τζερόμ Πάουελ έχει ένα λόγο παραπάνω να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, αφού δεν θα θελήσει να προδώσει τα “όπλα” του εν όψει των παρεμβάσεων που αναμένεται να επιχειρήσει το Καθεστώς Τραμπ στην ανεξαρτησία λήψης αποφάσεων της Τράπεζας.

Η κ. Λαγκάρντ ίσως να είναι αύριο λίγο πιο “ομιλητική”. Τούτο, διότι, εκτός από τη γενική εικόνα για την Ευρωζώνη, θα πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές και για τη στήριξη του χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης απέναντι σε δυσμενείς εξελίξεις που φαίνονται στον ορίζοντα αν η ΕΕ αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ. Επίσης, θα πρέπει να δώσει και ένα στίγμα των προθέσεων της στο ενδεχόμενο το ευρώ να βρεθεί σε ένα νομισματικό πόλεμο με το δολάριο, γεγονός που θα χτυπήσει και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Capital.gr/Τάσου Δασόπουλου