Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την πρακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού (geoblocking) στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με νέα έκθεσή του. Παρά τη θετική επίδραση του κανονισμού του 2018, επισημαίνονται σοβαρά κενά στην εφαρμογή και εναρμόνιση των σχετικών κανόνων μεταξύ κρατών μελών.
Ο γεωγραφικός αποκλεισμός εμποδίζει την πρόσβαση καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω της τοποθεσίας τους, περιορίζοντας την ελεύθερη ροή στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Παρότι ο κανονισμός αναγνωρίζει ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η συμμόρφωση με εθνικούς κανονισμούς, οι ανισότητες στην επιβολή κυρώσεων και η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών παραμένουν προκλήσεις.
Το ΕΕΣ υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων ποικίλλουν σημαντικά: από πρόστιμα 26 ευρώ έως και 5 εκατ. ευρώ. Η εφαρμογή του κανονισμού διαφέρει επίσης, με ορισμένα κράτη μέλη να επιβάλλουν ποινική ευθύνη, ενώ άλλα όχι, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εξαίρεση των οπτικοακουστικών υπηρεσιών (π.χ. πλατφόρμες περιεχομένου on demand, ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες) από τον κανονισμό. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τον κλάδο, δεν έχουν ληφθεί ακόμη μέτρα για την ένταξή τους στο κανονιστικό πλαίσιο, κάτι που ενδέχεται να εξεταστεί κατά την προσεχή αναθεώρηση.
Η έκθεση του ΕΕΣ προτείνει την ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων μιας πιθανής διεύρυνσης του κανονισμού, αλλά και τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων μέσω άλλων κανονισμών.
Το ΕΕΣ καλεί σε πιο συνεπή εφαρμογή των κανόνων, εναρμόνιση των κυρώσεων και καλύτερη ενημέρωση καταναλωτών και εμπόρων, ώστε να μειωθεί η δυσαρέσκεια και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ενιαία αγορά.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΚΥΠΕ