Μια σημαντική στροφή σημειώνεται στην κρουαζιέρα, ωθούμενη από την αγανάκτηση σε πολλά μέρη της Ευρώπης για τον υπερτουρισμό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Στη Βαρκελώνη, οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάστηκαν υποδέχθηκαν εξαγριωμένους ντόπιους που πυροβολούσαν με νεροπίστολα.
Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο μεγάλων πλοίων στη Βενετία για να προσπαθήσει να εκτονώσει τις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά των επισκεπτών που επιθυμούν απεγνωσμένα να μπουν σε μία γόνδολα. Η Κροατία περιορίζει τις στάσεις των κρουαζιερόπλοιων στο Ντουμπρόβνικ, όπου η ιστορική παλιά πόλη μοιάζει συχνά να πολιορκείται από τους οπαδούς της σειράς Game of Thrones, με πολλά από τα γυρίσματα να έχουν γίνει εκεί.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να περιορίσει τις προσεγγίσεις στα νησιά της το επόμενο έτος, έχοντας βαρεθεί τις αφίξεις που σχηματίζουν ουρές για selfies μπροστά από τις γαλάζιες στέγες της Σαντορίνης, σχολιάζει το Bloomberg. Έτσι, αντί να επεκταθούν στην υπερπλήρη ευρωπαϊκή αγορά, οι εταιρείες κρουαζιέρας ενισχύουν τις επιλογές ψυχαγωγίας επί του πλοίου και δημιουργούν νέα αξιοθέατα γύρω από την πιο φιλόξενη Καραϊβική. Οι επισκέψεις σε λιμάνια της Καραϊβικής φέτος θα είναι ισάξιες με το αντίστοιχο μέτρο στην Ευρώπη. Μόλις πριν από τρία χρόνια, οι ελλιμενίσεις στην Ευρώπη ξεπερνούσαν την Καραϊβική κατά περισσότερες από 7.000.
Πρόκειται για την τελευταία στρατηγική στροφή των εταιρειών κρουαζιέρας. Λίγα μόλις χρόνια μετά τις δυσκολίες της εποχής Covid-19, η Royal Caribbean Cruise Ltd., η Carnival Corp. και η Norwegian Cruise Line Holdings σημειώνουν έσοδα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται στο ότι ξόδεψαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη ιδιωτικών νησιών και παραλιών σε ηλιόλουστα μέρη όπως το Μεξικό, οι Μπαχάμες και η Δομινικανή Δημοκρατία, και επενδύουν σε μεγαλύτερα πλοία με ανέσεις όπως τοίχους αναρρίχησης και πίστες καρτ. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων σε ολόκληρη τη βιομηχανία κατά 33% πάνω από τα προ-πανδημικά υψηλά.
Μέχρι στιγμής φέτος, 16% περισσότερα πλοία έχουν καταπλεύσει σε λιμάνια της Καραϊβικής από ό,τι την ίδια στιγμή το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Με αυτόν τον ρυθμό, περισσότερα από 15.000 θα προσεγγίσουν την περιοχή το 2024. Παρά το γεγονός ότι η Μεσόγειος ξεχειλίζει από κρουαζιερόπλοια, τα κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν σε λιμάνια 2% λιγότερες φορές φέτος – τρίτη συνεχόμενη πτώση – καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης διατηρούν τα πλοία στη θάλασσα περισσότερο χρόνο, αποφεύγοντας τα πολυσύχναστα λιμάνια. Καθώς η εχθρότητα στην Ευρώπη αυξάνεται, οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν δαπανήσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη αποκλειστικών παραλιακών κλαμπ στην Καραϊβική, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο στους ταξιδιώτες τους.
Η πρακτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει κάποια ασυμφωνία: η Royal Caribbean, για παράδειγμα, λειτουργεί ένα κλαμπ στην Αϊτή, ένα έθνος που έχει εμπλακεί σε έναν άγριο πόλεμο συμμοριών. Και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης, καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τους τουριστικούς πράκτορες που στηρίζονταν στους ταξιδιώτες κρουαζιέρας που αποβιβάζονταν σε δημόσια λιμάνια. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν μια ευλογία για τη βιομηχανία, συμβάλλοντας στη δημιουργία πρωτοφανούς ζήτησης και εσόδων ρεκόρ.