Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε εκατομμύρια καταναλωτές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στη Μεγάλη Βρετανία, η δημοσίευση σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ διαπιστώσεων ερευνών που πραγματοποίησαν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε υπεραγορές σε πέντε χώρες της ΕΕ σε κονσέρβες τόνου, οι οποίες έδειξαν συγκεντρώσεις υδραργύρου -επικίνδυνη ουσία για τον άνθρωπο- σε ψηλότερες τιμές από τις επιτρεπόμενες.

Με έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch ζητούν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις κρατικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου στα τρόφιμα.

«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη Bloom.

Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος που θεωρείται από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».

Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει». Μιλούν δε, για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».

Καλούν, τέλος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.