Το απόρρητο στις συναλλαγές είναι ένας σημαντικός παράγοντας όταν σκέφτονται οι πολίτες τα μελλοντικά μέσα πληρωμών και για το λόγο αυτό η ΕΚΤ, η οποία σχεδιάζει το ψηφιακό ευρώ, θέλει να διασφαλίσει ότι το νέο ψηφιακό χρήμα θα συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και ισχυρή προστασία δεδομένων.
Στο Blog της ΕΚΤ εξηγείται τι μπορούν να περιμένουν οι μελλοντικοί χρήστες του ψηφιακού ευρώ, σε μια εποχή που ο τρόπος συναλλαγών συνεχώς αλλάζει, ώστε να γίνεται περισσότερο ψηφιακός.
Στο ερώτημα «θα είναι τόσο ιδιωτικό το ψηφιακό ευρώ όσο τα μετρητά;», η απάντηση που δίνεται είναι «Όχι ακριβώς, αλλά κοντά». Στο ερώτημα πώς θα προστατεύσει ο πολίτης τα δεδομένα του στο ευρωσύστημα, η απάντηση που δίνεται είναι αρκετά απλή. «Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πληρώσετε έναν φίλο για το μερίδιό σας σ’ ένα δείπνο και μόνο εσείς και ο φίλος σας θα γνωρίζετε τα στοιχεία πληρωμής. Πώς; Απλώς θα έχετε και οι δύο την εφαρμογή ψηφιακού ευρώ στα smartphone σας και θα τα κρατάτε το ένα δίπλα στο άλλο για να μεταφέρετε τα χρήματα».
Όπως εξηγείται «αυτό μπορεί να ακούγεται γνωστό, επειδή υπάρχουν και σήμερα ψηφιακές μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων. Όμως, το ψηφιακό ευρώ έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά την ιδιωτικότητα. Κανείς άλλος δεν θα βλέπει τα προσωπικά στοιχεία συναλλαγής όταν πληρώνετε εκτός σύνδεσης».
Στο blog διευκρινίζεται ότι «θα πρέπει πρώτα να χρηματοδοτήσετε τον ψηφιακό λογαριασμό σε ευρώ με τα χρήματά σας από τον κανονικό τραπεζικό λογαριασμό σας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το smartphone σας. Αυτό είναι παρόμοιο με την ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ και την τοποθέτηση χρημάτων στο πορτοφόλι σας. Τώρα μπορείτε να μεταφέρετε ψηφιακό ευρώ και να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία εκτός σύνδεσης. Με αυτόν τον τρόπο, τα ψηφιακά δεδομένα προσωπικών πληρωμών σε ευρώ παραμένουν αποκλειστικά μεταξύ των δύο τηλεφώνων. Ούτε η τράπεζά σας, ούτε η τράπεζα του φίλου σας, ούτε το Ευρωσύστημα θα μπορούν να δουν τα προσωπικά δεδομένα πληρωμών».
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι «σήμερα οι περισσότεροι μέθοδοι πληρωμών επιτρέπουν στον πάροχο να συλλέγει σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με το ποιος κάνει μια πληρωμή και για τι. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα σχετικά με τη χρήση των δεδομένων πληρωμής τους για εμπορικούς σκοπούς».
Διευκρινίζεται ότι η ψηφιακή ταυτότητα του πελάτη σε ευρώ θα διαχωριστεί από τα δεδομένα πληρωμής, έτσι ώστε το Ευρωσύστημα να επεξεργάζεται πολύ περιορισμένο αριθμό δεδομένων. Η τράπεζα του πελάτη θα κάνει ψευδώνυμα στα δεδομένά του, πράγμα που σημαίνει ότι το όνομα δεν θα είναι ορατό στο Ευρωσύστημα και θα αντικαθίσταται από έναν τυχαίο αριθμό αναγνώρισης.
«Δεν θα βγάζουμε λεφτά από τα δεδομένα σας»
Αυτό που είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό από τις τεχνικές λεπτομέρειες, αναφέρει η ΕΚΤ, είναι ότι το ψηφιακό ευρώ είναι ένα δημόσιο έργο. «Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Δημόσια ιδρύματα όπως η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν χρήματα με δεδομένα πληρωμών. Θα έχουμε μόνο έναν μικρό όγκο δεδομένων και δεν θα μας επιτραπεί να πουλήσουμε τα στοιχεία πληρωμής σας ή να τα χρησιμοποιήσουμε για σκοπούς μάρκετινγκ. Σε σύγκριση με τους περισσότερους παρόχους πληρωμών σήμερα, αυτή είναι μια από τις βασικές διαφορές από την άποψη του απορρήτου», σημειώνεται στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.