Η εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών της Ευρωζώνης φαίνεται ότι είναι από τα αδύνατα σημεία τους ή εκεί όπου παρατηρούνται οι περισσότερες παραβιάσεις προληπτικών απαιτήσεων που εξετάζει ο  Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ – Single Supervisory Mechanism, SSM) και παραμένει ψηλά στην εποπτική ατζέντα για την περίοδο 2024-2026.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες και συντάχθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβολής κυρώσεων SSM (αφορά το 2023) δείχνει ότι οι αρμόδιες αρχές που αποτελούν τον SSM χειρίστηκαν συνολικά 371 επίσημες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Από αυτές, 227 ολοκληρώθηκαν το 2023, ενώ 144 παρέμειναν σε εξέλιξη στο τέλος του έτους. Από τις 227 επίσημες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων που ολοκληρώθηκαν το 2023, οι 188 (83%) είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή συνολικά 168 διοικητικών κυρώσεων (89 χρηματικές και 79 μη χρηματικές).

Πάνω από το ήμισυ του συνόλου των διαδικασιών που διεκπεραιώθηκαν το 2023 (57%) αφορούσαν παραβάσεις στον τομέα της εσωτερικής διακυβέρνησης, με τα επόμενα μεγαλύτερα μερίδια παραβάσεων να αφορούν την υποβολή εκθέσεων (17%), μεγάλα ανοίγματα (10%), τις ειδικές συμμετοχές (5%) και ίδια κεφάλαια (3%).

Στον τομέα της εσωτερικής διακυβέρνησης, οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων που διεξήχθησαν το 2023 συνέχισαν να σχετίζονται κυρίως με (i) διαχείριση κινδύνων και εσωτερικούς ελέγχους και (ii) οργανωτικές απαιτήσεις (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των οργάνων και των επιτροπών διαχείρισης).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι συνολικά επιβλήθηκαν 168 διοικητικές κυρώσεις μέχρι το τέλος του 2023, χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος και η χώρα που έχει παρουσία. Τα  πρόστιμα ήταν ύψους περίπου 25,095 εκατ. ευρώ και η υψηλότερη χρηματική ποινή ήταν 6,825 εκατ. ευρώ και επιβλήθηκε σε σημαντικό ίδρυμα της Ευρωζώνης.

Οι υψηλότερες χρηματικές κυρώσεις ήταν οι εξής: 1,5 εκατ. ευρώ για ένα λιγότερο σημαντικό ίδρυμα της Ευρωζώνης, 0,23 εκατ. ευρώ για νομικό πρόσωπο και 0,07 εκατ. ευρώ για φυσικό πρόσωπο. Εκτός από τις χρηματικές κυρώσεις, οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν επίσης 79 ποινές μη χρηματικού χαρακτήρα (οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 47% του συνόλου των διοικητικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν).

Οι κυρώσεις περιλάμβαναν 70 δημόσιες δηλώσεις (συνήθως επιβάλλονται σε συνδυασμό με χρηματική ποινή), μία διαταγή παύσης και παραίτησης και επτά άλλες ποινές που δεν προσδιορίζονται (που περιλαμβάνουν κυρίως γραπτές προειδοποιήσεις).

Ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διενέργεια των ελέγχων αντιμετωπίστηκαν με προειδοποιήσεις που δεν έχουν χαρακτήρα κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν η βάση έναρξης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά νομικών προσώπων και όχι φυσικών προσώπων που εξετάστηκαν αρχικά. Το 36% των περιπτώσεων ολοκληρώθηκε χωρίς ποινή, επειδή, μετά από πιο προσεκτική αξιολόγηση, βγήκε το συμπέρασμα ότι δεν είχε διαπραχθεί παραβίαση των εποπτικών απαιτήσεων. Ο τρίτος πιο συνηθισμένος λόγος για να κλείσει μια υπόθεση ήταν ότι η εικαζόμενη παραβίαση δεν ήταν επαρκώς ουσιώδης ή σοβαρή. Αυτό ίσχυε στο 23% όλων των διαδικασιών που περατώθηκαν χωρίς ποινή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.