Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αυτή την εβδομάδα να δημοσιοποιήσει τους φορολογικούς συντελεστές (δασμούς) που σχεδιάζει να επιβάλει στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EVs) λόγω των υπερβολικών, όπως υποστηρίζει, κρατικών επιδοτήσεων από την Κίνα. Μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου και τη λήψη μέτρων – αντιποίνων.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά που οι ΗΠΑ τετραπλασίασαν τους δασμούς για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, αυξάνοντας τους στο 100%, οι Βρυξέλλες αναμένεται να καθορίσουν πολύ χαμηλότερους δασμούς για τις εισαγωγές από Κινέζους κατασκευαστές, όπως η BYD και η Geely, καθώς και από δυτικούς παραγωγούς, όπως η Tesla, που εξάγουν αυτοκίνητα από την Κίνα στην Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή έρχεται την στιγμή που οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται προκλήσεις από την εισροή φθηνότερων ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.

Από την άλλη, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις που κάνουν στην Κίνα – και ως εκ τούτου φοβούνται τα αντίποινα από το Πεκίνο – ενώ οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες εισάγουν τα δικά τους κινεζικής κατασκευής οχήματα.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να εμποδίσει την Κίνα να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Εάν προκληθεί, η αντίδραση και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός για μια περιοχή που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αλυσίδες εφοδιασμού που κυριαρχούνται από την Κίνα, προκειμένου να επιτύχει τους υψηλούς στόχους της για το κλίμα», δήλωσε ο Γουίλ Ρόμπερτς, επικεφαλής της έρευνας για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Rho Motion.

Η Κίνα έχει επιπλήξει την ΕΕ για την έρευνα που κάνει κατά των επιδοτήσεων της, έχει ζητήσει συνεργασία και έχει ασκήσει πιέσεις σε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πλήρως ποια θα είναι η απάντησή της στους δασμούς.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για δασμό “αντιντάμπινγκ” στις εισαγωγές κονιάκ κυρίως γαλλικής κατασκευής. Τον περασμένο Απρίλιο ψήφισε νόμο για να ενισχύσει την ικανότητά του να αντιδράσει σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η ΕΕ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.