Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε σήμερα η γερμανική εταιρία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης (μετά την TUI και την DER) επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.
Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν.
Αρνητική εξέλιξη
Για την πτώχευση του Γερμανικού τουριστικού ομίλου FTI υπήρξε αργά το βράδυ γραπτή δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή που χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη για τον κυπριακό τουρισμό την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.
Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού:
«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι ο μεγάλος και ιστορικός τουριστικός όμιλος FTI κατέθεσε στις Γερμανικές αρχές αίτηση αφερεγγυότητας, συνέπεια των οικονομικών απωλειών που κατέγραφε τα τελευταία χρόνια.
Τα οικονομικά προβλήματα του συγκεκριμένου ομίλου ήταν γνωστά στην τουριστική κοινότητα, αν και τον περασμένο Απρίλιο δόθηκαν ελπίδες για εξομάλυνση των προβλημάτων, συνέπεια της πιθανής εισόδου μίας γνωστής αμερικανικής κοινοπραξίας επενδυτών στον όμιλο. Ωστόσο, για μία σειρά από λόγους αυτό δεν είχε θετική κατάληξη.
Πρόκειται οπωσδήποτε για μία αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς έρχεται σε μία περίοδο που επιχειρούσαμε ενδυνάμωση της Γερμανικής αγοράς και επιπρόσθετα επειδή κάθε απώλεια πλέον μετρά λόγω και των πιέσεων που δέχεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία ευρύτερα.
Eίναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο όγκος των απωλειών σε επίπεδο συνολικών αφίξεων για τον τουρισμό της χώρας μας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Είναι όμως σίγουρα σοβαρή απώλεια για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν συνεργασία με τον συγκεκριμένο Οργανωτή Ταξιδίων».