Το μέρος των εργαζομένων και των συνδικάτων τους πήρε δημόσια ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έναντι των αιτημάτων των εργοδοτικών συνδέσμων και φιλελεύθερων – δεξιών πολιτικών δυνάμεων για νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αλλά και αύξηση των ωρών εργασίας.

Όπως γράφει ο Τζόναθαν Πάκροφ στο Euractiv, η δημόσια διαφωνία του κ. Σολτς στους επιχειρηματίες εκφράστηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Την ώρα που οι συντεχνίες των εργαζομένων διαμαρτύρονται για τις συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης στη Γερμανία και τις δυσμενείς οικονομικές επιδόσεις της, παράλληλα με την ανησυχία που προκαλεί η τάση αποβιομηχάνισης στη χώρα, επιχειρηματικοί και εργοδοτικοί σύνδεσμοι, καθώς επίσης το φιλελεύθερο κόμμα FDP (Renew) και το κεντροδεξιό CDU (EPP) ζητούν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα πρόνοιας και συνταξιοδότησης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων κατάργηση του συστήματος που επιτρέπει σε εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται πρόωρα, εάν έχουν συνεισφέρει οικονομικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα για 45 χρόνια.

Σύμφωνα με το Euractiv, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing και ο επικεφαλής της Ένωσης Εργοδοτών (BDA), Rainer Dulger, δήλωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες ώρες εργασίας για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα οικονομική ύφεση. «Η έννοια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει κατά κάποιο τρόπο καταστεί υπερβολική», δήλωσε ο επικεφαλής των εργοδοτών.

Σε απάντηση στα ανωτέρω αιτήματα, ο Όλαφ Σολτς δημοσιοποίησε βιντεογραφημένη του δήλωση, την Πρωτομαγιά, μέσα από την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του. «Οι εργαζόμενοι της Γερμανίας δεν δούλεψαν ποτέ τόσες ώρες όσο πέρυσι», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). «Γι’ αυτό, με ενοχλεί όταν κάποιοι μιλούν υποτιμητικά για «πάρκο αναψυχής στη Γερμανία» ή όταν υπάρχουν εκκλήσεις για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Οι ώρες εργασίας

Τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών έδειξαν ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας εργάστηκε συνολικά 54,7 δισεκατομμύρια ώρες πέρυσι, σε σύγκριση με 52,2 δισεκατομμύρια το 1990. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε επίσης σε 45,9 εκατομμύρια, από λίγο κάτω από 40 που ήταν, συμβάλλοντας εν μέρει στη μείωση του μέσου όρου ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο. Το Euractiv επισημαίνει ότι ο όρος «πάρκο αναψυχής» για να περιγράψει τη στάση της χώρας απέναντι στην εργασία επινοήθηκε από τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ τη δεκαετία του 1990 και πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε από τον συντηρητικό πολιτικό Jens Spahn (CDU/EPP), ο οποίος είπε στο WELT ότι οι Γερμανοί θα εργάζονταν φέτος 300 ώρες ετησίως λιγότερο από τους Ελβετούς γείτονές τους.

Επίθεση στο κοινωνικό κράτος

Πέραν του κ. Σολτς, την αντίθεσή τους στις πιέσεις επιχειρηματιών για περισσότερες ώρες εργασίας εξέφρασαν και οι ηγέτες των συνδικάτων των εργαζομένων. «Οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι πολιτικοί από το CDU/CSU και το FDP υπερθεματίζουν ο ένας τον άλλο με αιτήματα διάλυσης του κράτους πρόνοιας. Αυτό μοιάζει με παιγνίδι με τη φωτιά», δήλωσε ο Frank Werneke, επικεφαλής του συνδικάτου Ver.di.

Η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Γερμανίας (DGB), εξέφρασε τη λύπη της για την εσφαλμένη, όπως είπε, εστίαση της δημόσιας συζήτησης. «Οι εργαζόμενοι κατηγορούνται για έλλειψη κινήτρων, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι προβληματικό, οι εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς αντιπαρατίθενται με ανθρώπους χωρίς δουλειά, το δικαίωμα στην απεργία και το κοινωνικό κράτος τίθενται υπό αμφισβήτηση», είπε σε συγκέντρωση στο Αννόβερο.

Η έκκληση για κατάργηση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης μετά από 45 χρόνια εργασίας ανανεώθηκε, αναφέρει το Euractiv, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο συνέδριο του κόμματος FDP στο Βερολίνο, ως μέρος αυτού που το κόμμα αποκαλεί ατζέντα για «οικονομική ανάκαμψη».