Οι ανησυχίες των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ για τον πληθωρισμό μειώθηκαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Σήμερα αναμένεται η Eurostat να ανακοινώσει τον εναρμοσνισμένο πληθωρισμό Μαρτίου και την άλλη εβδομάδα, στις 11 Απριλίου, αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, τo οποίο θα λάβει υπόψη του τα στοιχεία της Eurostat για τα επόμενα βήματα ως προς τα επιτόκια, αν και στην παρούσα φάση δεν αναμένονται εκπλήξεις με κάποια μείωση, εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές. Οι επόμενες προγραμματισμένες συνεδριάσεις της ΕΚΤ είναι στις 6 Ιουνίου και τις 18 Ιουλίου και ακολούθως η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 12 Σεπτεμβρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ίσως προκύψουν αποφάσεις για αλλαγή στην νομισματική πολιτική, δηλαδή μειώσεις επιτοκίων.

Η ΕΚΤ στην ανάλυση προσδοκιών που δημοσίευσε χθες αναμένει ότι «οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 3,1%, από 3,3%. Τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σχετικά στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων. Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες προβλέψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 35-54 και ηλικίας 55-70 ετών)».

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος αυξήθηκαν στο 1,4%, από 1,2% τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την ΕΚΤ «αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 6,4%, από 6,6% τον Ιανουάριο, ευθυγραμμισμένες με τις εξελίξεις στις αντιλήψεις για τον πληθωρισμό. Αυτή η μείωση παρατηρήθηκε μόνο σε ερωτηθέντες ηλικίας 35-54 ετών και σε άτομα ηλικίας 55-70 ετών».

Οι καταναλωτές περίμεναν ότι η αξία της οικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,4% τους επόμενους 12 μήνες, υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο (2,2%). Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) στην πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε, όπως και το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν σύσφιξη τους επόμενους 12 μήνες, φθάνοντας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές 2022.

Φοβούνται πτωχεύσεις

Πάντως, πέραν των θετικών προσδοκιών, η κορυφαία τραπεζική εποπτική αρχή της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει για δύσκολους καιρούς για τον τραπεζικό κλάδο. Η Claudia Buch, επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), δήλωσε πρόσφατα ότι οι τράπεζες της περιοχής πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αύξηση των πτωχεύσεων, για γεωπολιτικούς κινδύνους και για αναταραχές σε κλάδους έντασης ενέργειας.

«Η αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ στο υψηλό ρεκόρ του 4% για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού σταδιακά ενσωματώνεται στην οικονομία μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος», με τις χρεοκοπίες και τις αθετήσεις δανείων να είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται για κάποια στιγμή, ανέφερε.

«Είναι απλώς εξαιρετικά απίθανο να έχουμε μια περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών όπου δεν θα υπάρξει αύξηση των χρεοκοπιών», εξήγησε. «Οι βιομηχανικές περιοχές της Ευρώπης θα φαίνονται πολύ διαφορετικές στο μέλλον, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορες χώρες. Θα έχουμε περισσότερες μετεγκαταστάσεις δραστηριοτήτων, θα έχουμε περισσότερες κλαδικές μετεγκαταστάσεις… οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν», προέβλεψε. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι τράπεζες».