Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν άλλωστε, τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη.

Ωστόσο, παρόλο που όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, οι νέες προβλέψεις που δημοσιοποίησε πριν από λίγο, εκτιμάται ότι την «φέρνουν ένα βήμα» πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων.

Και τούτο διότι σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 2,3% έναντι 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και στο 2% (από 2,1%) το 2025. Για το 2026 η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη στο 1,9%.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι προβολές για τον πληθωρισμό, χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής, έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Αν και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, αναφέρει η ΕΚΤ.

Περισσότερα στοιχεία για μείωση επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ

Οι μισθολογικές αυξήσεις φαίνεται ότι θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξε η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή Τύπου μετά την – αναμενόμενη – απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια της.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε την πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες προκειμένου οι τιμές να επανέλθουν στον στόχο του 2%, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει περαιτέρω και αυτό φαίνεται και στο δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα.

“Αν και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν επιβραδύνει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών”, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία των μισθών. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι αν και έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του Δ.Σ. ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα αρκετή εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων. 

“Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία τον Απρίλιο, αλλά θα έχουμε ακόμα περισσότερα τον Ιούνιο”, πρόσθεσε, δείχνοντας την αρχή του καλοκαιριού ως πιθανή αφετηρία για τη χαλάρωση της πολιτικής.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της τράπεζας δεν “συζήτησε μειώσεις των επιτοκίων”. 

“Ξεκινήσαμε όμως να εξετάζουμε πώς θα μετριαστεί η περιοριστικά μας στάση – χρειαζόμαστε όμως περισσότερες πληροφορίες τους επόμενους μήνες”, ανέφερε και επισήμανε ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

“Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή ρυθμό στην πορεία της νομισματικής πολιτικής, όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία”, ανέφερε. “Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%”, πρόσθεσε. 

Για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα κερδίσει έδαφος το δεύτερο μισό του 2024 και ακόμα περισσότερο το 2025. “Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τους μισθούς να συνεχίζουν να αυξάνονται, το πραγματικό εισόδημα θα ανακάμψει, στηρίζοντας την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι περιοριστικές επιπτώσεις από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν σταδιακά να φθίνουν και η ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί”.

Ανάπτυξη 0,6% το 2024 και 1,5% το 2025

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ΕΚΤ κατέβασε τον πήχη για φέτος προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% (από 0,8%) διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2025 και το 2026.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκφράζει την αποφασιστικότητα του “να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%” και θεωρεί ότι “τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο”.

“Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο”, προσθέτει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι “θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής”.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.