Θα πρέπει να κάνουν υπομονή οι δανειολήπτες για να δουν μειώσεις στα επιτόκια των δανείων τους, καθώς χθες, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα νεότερα στοιχεία (data dependent). «Δεν θα κινηθούμε ημερολογιακά», πρόσθεσε, αναφερομένη σε προηγούμενες δηλώσεις της για την πιθανότητα οι μειώσεις να γίνουν το φετινό καλοκαίρι. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία», τόνισε.

«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική».

Οι επενδυτές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ κάνει λάθος, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό και θα αναγκαστεί να κάνει στροφή, προβαίνοντας σε πέντε ταχύτατες μειώσεις επιτοκίων από τις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα με τις δηλώσεις που έγιναν δεν έδωσε σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και παραμένει η δέσμευση για τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει στον στόχο για 2%.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων, τις οποίες παρακολουθεί η ΕΚΤ για να διαπιστώσει αν αυτές είναι συμβατές με τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Όπως είπε, τους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν στοιχεία για τους μισθούς που αφορούν στο 40% των εργαζομένων στην Ευρωζώνη. «Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά» σημείωσε.

«Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα βραχυπρόθεσμα, εάν οι τιμές της ενέργειας εξελιχθούν σύμφωνα με την πρόσφατη καθοδική μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς για τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στη διεθνή επικαιρότητα, επισημαίνοντας ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου, καθώς τα ναύλα και η διάρκεια των διαδρομών έχουν αυξηθεί. Αν και η επίπτωση, είπε, θεωρείται ότι είναι περιορισμένη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω θα υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των φορτίων υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να παρεμποδίσουν το παγκόσμιο εμπόριο, ήταν η θέση της προέδρου της ΕΚΤ.