Ισχυρές πιέσεις δέχεται το πετρελαίου στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδες, καθώς η μείωση των τιμών που έκανε η Σαουδική Αραβία και τα αυξημένα επίπεδα προσφοράς αργού υποσκελίζουν τις ανησυχίες για τη γεωπολιτική ένταση στην Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, τα futures του Brent διαπραγματεύονται στα 76,17 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 3,3% ή 2,6 δολαρίων.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI σημειώνει πτώση 3,55% ή 2,6 δολαρίων με την τιμή του να υποχωρεί στα 71,18 δολ. το βαρέλι.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, μετά από ένα ανοδικό ξεκίνημα στο 2024 πλέον και τα δύο συμβόλαια υποχωρούν άνω του 4% την τελευταία εβδομάδα.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις αποστολές αργού, η προσφορά στις αρχές του έτους φαίνεται να παραμένει ισχυρή. 

Ενδεικτικό είναι ότι ο κρατικός παραγωγός της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, αποφάσισε να μειώσει την τιμή της ναυαρχίδας της Arab Light για τους αγοραστές από την Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, υπό τις ανησυχίες για υπερβάλλουσα προσφορά.

Σε γενικότερα επίπεδο, παρόλο που η Σ. Αραβία και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν την παραγωγή τους προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ να ακολουθήσουν, ενώ η Αγκόλα αποσύρθηκε από τον Οργανισμό επί τούτου.

Στο ίδιο κλίμα, η συνολική παραγωγή αργού των χωρών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο στα 27,88 βαρέλια σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως σημειώνει ο Tony Sycamore, αναλυτής στην IG, “αν εξετάσουμε τα θεμελιώδη, τα αυξημένα αποθέματα, η ενισχυμένη παραγωγή εντός και εκτός ΟΠΕΚ και οι χαμηλότερες τιμές του Arab Light, συνηγορούν όλα ότι η αγορά πετρελαίου είναι πτωτική (bearish)”.

Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι “η παραπάνω θέση δεν λαμβάνει υπόψη βέβαια το γεγονός ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνεται εκ νέου και αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι πιέσεις”.

Capital.gr