Οι τιμές ενεργειακών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ έχουν μεν μειωθεί σημαντικά, σε σύγκριση με τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις που σημειώθηκαν μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις σε ψηλότερο επίπεδο από εκείνο στο οποίο βρίσκονταν πριν την εισβολή.

Με στόχο να επιτραπεί στα κράτη μέλη να συνεχίσουν για μικρό διάστημα ακόμα την παροχή οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από το ψηλό κόστος ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε χθες στις κυβερνήσεις, για σκοπούς διαβούλευσης, σχέδιο πρότασης για τη μερική προσαρμογή (επέκταση) του χρονοδιαγράμματος σταδιακής κατάργησης των διατάξεων του πλαισίου κρίσης και μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει περιορισμένη παράταση τριών μηνών των διατάξεων που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων για την αντιστάθμιση του υψηλού ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων, έως τις 31 Μαρτίου 2024. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, όπου χρειάζεται, να παρατείνουν τα καθεστώτα στήριξης και να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση δεν θα αποκλειστούν από την αναγκαία στήριξη κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Τα κράτη μέλη δύνανται να συνεχίσουν την παροχή υποστήριξης, καλύπτοντας τμήματα του επιπλέον ενεργειακού κόστους, μόνον στον βαθμό που οι τιμές ενέργειας υπερβαίνουν σημαντικά τα επίπεδα τιμών πριν από την κρίση, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής εστάλη χθες στα κράτη μέλη και όπως σημειώνεται δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης. Τα άλλα τμήματα του πλαισίου που σχετίζονται με την κρίση (δηλαδή η στήριξη ρευστότητας, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων και τα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας) δεν θα παραταθούν πέραν της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης τους, η οποία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Τα τμήματα που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και στη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα δεν επηρεάζονται από το σχέδιο πρότασης και θα παραμείνουν διαθέσιμα, βάσει του ισχύοντος πλαισίου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η διαδικασία που ακολουθεί

Μετά την παραλαβή του προσχεδίου της πρότασης της Επιτροπής, τα κράτη μέλη έχουν τώρα τη δυνατότητα να τη σχολιάσουν. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει την περιορισμένη τροποποίηση στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης τις προσεχείς εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που θα λάβει από τα κράτη μέλη.

Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στο πλαίσιο των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του στην οικονομία της ΕΕ, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022, έδωσε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να παρέχουν έγκαιρη, στοχευμένη και αναλογική στήριξη σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

Το πλαίσιο επέτρεψε στα κράτη μέλη να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τις εταιρείες που πλήττονται από τις σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες, τη διαταραχή των εμπορικών ροών και των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς και τις εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες αυξήσεις των τιμών, ιδίως του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, πολλών άλλων εισροών και πρώτων υλών, καθώς και των βασικών προϊόντων.