Χωρίς ισχυρές διαφωνίες μεταξύ των μελών του αναμένεται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη νέα του απόφαση για τα επιτόκια, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής του σήμερα στην Αθήνα.

Οι ισχυρές ενδείξεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τους δείκτες που υποδηλώνουν ύφεση στην περιοχή, αναμένεται να πείσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να πατήσουν “φρένο” στην άνοδο των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες που ξεκίνησε το ράλι της νομισματικής σύσφιξης.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προχώρησε στη δέκατη συνεχή αύξηση των επιτοκίων στο 4% εκτιμώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν αποκλιμακωθεί στον επιθυμητό βαθμό. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για σταθεροποίηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση υπό την προϋπόθεση ότι θα διαπιστωθεί πως η νομισματική σύσφιξη έχει αποδώσει καρπούς.

Αυτός είναι ο λόγος που στην συντριπτική του πλειονότητα αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένη την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων σήμερα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις ενδείξεις που θα δώσει η ΕΚΤ αναφορικά με τις επόμενες νομισματικές της αποφάσεις. 

Τα “γεράκια” του ΔΣ επιθυμούν διατήρηση των επιτοκίων σε ισχυρά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2025 -ιδίως μετά την πρόσφατη ένταξη στη Μέση Ανατολή που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια. 

Οι πιο συγκαταβατικοί της ΕΚΤ αναμένουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντός του 2024 εξαιτίας της ταχείας επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη και του ενδεχομένου να καταγραφεί μεγαλύτερη ύφεση από την αναμενόμενη.  Εφόσον επικρατήσει αυτή η αντίληψη στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, οι ενδείξεις (guidance) που θα πλαισιώσουν τη σημερινή ανακοίνωση για τα επιτόκια θα είναι πιο μετριοπαθείς έως ουδέτερες. 

Μια άλλη σημαντική παράμετρος της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα είναι το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) το οποίο σταδιακά συρρικνώνεται στο πλαίσιο της νομισματικής σύσφιξης. 

Παρά τις εξαγγελίες της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει την επανεπένδυση στους τίτλους που λήγουν έως το τέλος του 2024, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταξη της σύσφιξης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης από τη ΕΚΤ ωστόσο διατυπώνουν ανησυχίες για τις πιο ευάλωτες οικονομίες όπως η ιταλική και η ελληνική -που εντάσσεται στο πρόγραμμα χάρη στο waiver- δεδομένου ότι το PEPP προσφέρει προστασία από τις έντονες μεταβολές στις χρηματαγορές.

Capital.gr