Η τουρκική λίρα φαίνεται να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό “διαχείριση” σε μεγάλο βαθμό από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία, σχολιάζουν σε σημείωμά τους οικονομολόγοι της Commerzbank, όπου αναλύουν τις προοπτικές της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα στελέχη της γερμανικής τράπεζας “η τουρκική λίρα σταθεροποιήθηκε σε κάποιο βαθμό αφότου η νεοδιορισθείσα ομάδα διαχείρισης της οικονομίας ανακοίνωσε την επιστροφή στη συμβατική νομισματική πολιτική και αύξησε απότομα τα επιτόκια”.

Κατά τα γραφόμενα των οικονομολόγων της Commerzbank, παρά τα όσα θέλουν και σχεδιάζουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, στην εξίσωση υπάρχει και ο Τούρκος πρόεδρος: “Όμως, παρότι υποστηρίζει [η ομάδα των Σιμσέκ-Ερκάν] προφορικώς αυτή τη σύσφιξη, ο πρόεδρος Ερντογάν εκφράζει επίσης ορισμένες αντιφατικές απόψεις, που συντηρούν την αβεβαιώτητα της αγοράς ως προς το κατά πόσο υποστηρίζει μια τέτοια πολιτική”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τουρκία ξεπουλά χρυσό και δολάρια για να σώσει την λίρα

Κλείνοντας, οι οικονομολόγοι παραθέτουν και την πρόβλεψή τους: “Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για την ισοτιμία δολαρίου / τουρκικής λίρας για το τέλος του έτους στο 30,00”.

Η Τουρκία θα αποσύρει έως και 300 δις λίρες ρευστότητας

Η Τουρκία θα αποσύρει ρευστότητα περίπου 250-300 δισεκατομμυρίων λιρών (11 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις αγορές, με μια πρόσφατη αλλαγή στα υποχρεωτικά αποθεματικά για καταθετικούς λογαριασμούς σε λίρες που προστατεύονται από συνάλλαγμα, δήλωσαν τέσσερις τραπεζίτες την Πέμπτη στο Reuters.

Η Kεντρική Tράπεζα εισήγαγε μέτρο για υποχρεωτικά αποθεματικά 25% για καταθέσεις σε λίρες που προστατεύονται από συνάλλαγμα με διάρκεια έως και 6 μήνες, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της. Τον Ιούλιο η οικονομική ομάδα του Ερντογάν είχε εισάγει μέτρο που υπαγόρευε την τήρηση αποθεματικών στο 15%.