Θέμα συζήτησης σε πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ είναι από την Παρασκευή η επιλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να αποφύγει μια σαφή ένδειξη για τις προθέσεις της τράπεζας ενόψει της συνερδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα ληφθεί απόφαση κατά πόσο θα επιβληθεί άλλη μια, η 10η από τον Ιούνιο του ‘22- αύξηση στα δανειστικά επιτόκια ή αν θα μπει ένα τέλος.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, παρόλο που η πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε την Παρασκευή στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ ότι ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές της συνάντησης στις 14 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη αύξησης του κόστους δανεισμού, ενόψει των κρίσιμων οικονομικών στοιχείων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Ο νέος δείκτης των τιμών καταναλωτή θα διαμορφώσει το σκηνικό για μία από τις συνεδριάσεις με το μεγαλύτερο σασπένς από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, με τους αξιωματούχους της να διερωτώνται εάν είναι επιβεβλημένη μια πρόσθετη νομισματική σύσφιξη.
Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ μαζί με την Λαγκάρντ άκουσαν το μήνυμα του προέδρου της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.
«Η άποψή μας είναι ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο παραμένει στην κόψη του ξυραφιού – αλλά τελικά η ΕΚΤ, με το βλέμμα στον δομικό πληθωρισμό, θα τα αυξήσει», έγραψαν οι David Powell και Maeva Cousin του Bloomberg Economics μετά την ομιλία της Λαγκάρντ.
Σε κάθε περίπτωση, για όλους τους παρατηρητές οι αριθμοί που θα δημοσιοποιηθούν για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης την Πέμπτη θα είναι πρωταρχικής σημασίας.
Το λεγόμενο δομικό μέρος, που δεν προσμετρά ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% από το 5,5% του Ιουλίου.
Ένας βασικός λόγος είναι η αυξημένη ανθεκτικότητα των τιμών που παρατηρείται στις υπηρεσίες, περισσότερο από ό,τι στον τομέα της βιομηχανίας που πιέζεται.
«Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος, χωρίς κάποια ιδιαίτερα σαφή πτωτική τάση», δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς.
Παρομοίως, ο συνάδελφός του πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, επέμεινε ότι υπάρχει «κάποιος δρόμος ακόμα» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε μία παύση των αυξήσεων.