Η VTB Bank θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των χωρών στις οποίες οι ιδιώτες πελάτες μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια, με την Τουρκία να συνιστά έναν από τους βασικούς νέους προορισμούς.
Η Μόσχα και η Άγκυρα είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις διευκολύνοντας τη ροή ρωσικών χρημάτων στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.
Η VTB Bank – ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας – προσφέρει επί του παρόντος υπηρεσίες λιανικής μεταφοράς χρημάτων για 11 χώρες, αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί σε 25.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της VTB Bank, Ανατόλι Πετσάτνικοφ είπε: “Οι βασικοί προορισμοί στις προοπτικές του τρέχοντος έτους θα είναι η Ινδία και η Τουρκία, με τις οποίες η χώρα μας έχει δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας και πού κατευθύνεται πλέον η τουριστική ροή”.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη VTB Bank τον Φεβρουάριο του 2022 ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε αμέσως μετά, αποκόπτοντας την τράπεζα από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και στη συνέχεια επιβάλλοντας πλήρη απαγόρευση συναλλαγών.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιμένοντας ότι επιδιώκει μια “ισορροπημένη σχέση” με τη Μόσχα.
Αν και η Άγκυρα έχει προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, ο Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Το ρωσοτουρκικό εμπόριο διπλασιάστηκε από 34,73 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 68,19 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% της προμήθειας φυσικού αερίου της.
Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu – που κατασκευάστηκε, ανήκει και λειτουργείται από τη Ρωσία – θα καλύψει το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας μόλις συνδεθούν και οι τέσσερις αντιδραστήρες.
Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τον Πούτιν να κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό στη χώρα. Ο ρωσικός τουρισμός και οι εισαγωγές τουρκικών γεωργικών προϊόντων αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές εισοδήματος για την Τουρκία.
Ο Ερντογάν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη σημαντική οικονομική σχέση επιβάλλοντας κυρώσεις.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, Ρώσοι ολιγάρχες έδεσαν τουλάχιστον 32 γιοτ στα τουρκικά ύδατα για να αποφύγουν την κατάσχεση υπό τις διεθνείς κυρώσεις.
Αυτό προστίθεται στις περισσότερες από 1.300 εταιρείες που ίδρυσαν οι Ρώσοι στην Τουρκία το 2022, οι οποίες συρρέουν στη χώρα για να διατηρήσουν την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.
Η Τουρκία υπήρξε επίσης βασικό σημείο “διαμετακόμισης” για τις ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να παρακάμψουν τους δυτικούς ελέγχους εξαγωγών σε αγαθά διπλής χρήσης, όπως τα μικροηλεκτρονικά.
Υπό την έντονη πίεση της Ουάσιγκτον, οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν την παράκαμψη (όχι φυσικά ολικώς) των ρωσικών κυρώσεων. Πέρυσι, αρκετές κρατικές τουρκικές τράπεζες ανέστειλαν τη χρήση του συστήματος πληρωμών MIR της Μόσχας.
Τον Μάρτιο, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Άγκυρα είχε δώσει οδηγίες στις τουρκικές εταιρείες να μη μεταφέρουν προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της VTB Bank σηματοδοτεί ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να επιτρέψει περαιτέρω εισροές ρωσικών κεφαλαίων στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια οδό ώστε οι ρωσικές εταιρείες και οι ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει προληπτικά να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι η βοήθεια προς τη Ρωσία ώστε αυτή να αποφύγει τις κυρώσεις θέτει αυτές τις τράπεζες σε κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να τονίσει ότι, με το Κογκρέσο να είναι ήδη θυμωμένο με την Άγκυρα για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η περαιτέρω τουρκική συνεννόηση στην αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Άγκυρας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Capital.gr