Απορίες και γέλωτες προκάλεσε στους περίπου 2,000 κατοίκους του νησιού Νόρφολκ, που τελεί υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυξημένους δασμούς 29%, αντί του 10% που θα ισχύσει για την Αυστραλία, στο νησί αυτό, το οποίο δεν εξάγει σχεδόν τίποτε προς τις ΗΠΑ και εξάγει ελάχιστες ποσότητες σπόρων σε χώρες της ΕΕ, με μηδαμινή οικονομική αξία.
Όπως γράφει η independent.co.uk, το νησί, που βρίσκεται περίπου 600 μίλια μακριά από την ανατολική Αυστραλία, διαθέτει περιορισμένο εξαγωγικό εμπόριο, κυρίως σπόρους φοίνικα Kentia, η αξία των οποίων πέφτει πολύ κάτω από το 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως, και αποστέλλονται κυρίως στην Ευρώπη.
«Το νησί Norfolk είναι μια μικρή κουκκίδα στον κόσμο», εξήγησε ένας κάτοικος του νησιού, ο Cottle. «Δεν εξάγουμε τίποτα».
Η συμπερίληψη του νησιού στον κατάλογο των εδαφών που υπόκεινται στους δασμούς, παράλληλα με τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, υπογραμμίζει τη φαινομενικά αδιάκριτη φύση των νέων εμπορικών μέτρων, επισημαίνει η independent.co.uk. Δεκάδες άλλες μικρές επικράτειες, που επίσης στερούνται σημαντικών βιομηχανιών παραγωγής ή εξαγωγής, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο του δασμολογικού πολέμου του Τραμπ.
Ορισμένα, όπως τα νησιά Heard και McDonald στην Ανταρκτική, τα οποία, όπως το νησί Norfolk εποπτεύεται από την Αυστραλία, δεν έχουν καν κατοίκους.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese, στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει εκλογών, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα του τα πήγε καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, με δασμούς 10 %, τους μισούς απ’ όσους επιβλήθηκαν στην ΕΕ και το ένα τρίτο από όσους επιβλήθηκαν στην Κίνα- αλλά δεν είχε καμία εξήγηση για το νησί Norfolk, σημειώνει η ιστοσελίδα.