Οι εμπορικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας,βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή και είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια έντονη στροφή των ελληνικών, ή ελλαδικών αν προτιμάτε, επιχειρήσεων προς την κυπριακή αγορά. Ο Σκλαβενίτης, αν και χρόνια στην κυπριακή αγορά, προχώρησε στην επέκταση των δραστηριοτήτων του με την εξαγορά της Παπαντωνίου, η Eurobank υλοποιεί την εδώ και καιρό απόφαση της για εξαγορά του 100% της Ελληνικής, η Alpha Bank προχώρησε στην εξαγορά της Astrobank, ενώ να υπενθυμίσουμε και την επένδυση που είχε γίνει παλαιότερα με την εξαγορά του πρώην Holiday Inn στη Λευκωσία.

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες επενδύσεις από την Ελλάδα (για παράδειγμα οι εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων), ωστόσο αυτές είναι οι πλέον ηχηρές και πρόσφατες.

Πέραν λοιπόν των προφανέστατων λόγων, οι αποδόσεις της κυπριακής οικονομίας δεν αφήνουν αδιάφορες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να τρέξει με 2,7% για το 2025, η χώρα έχει σταθερά μειωμένο πληθωρισμό και πλεόνασμα στο 3,1% του ΑΕΠ της, στοιχείο που την κατατάσσει ως τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη για δεύτερη χρονιά.

Σε αυτά, να προσθέσουμε το χαμηλό ποσοστό του δημόσιου χρέους και τον ελκυστικό φορολογικό συντελεστή. Όλα αυτά, δείχνουν ένα προορισμό, ο οποίος μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις σε μια επιχείρηση, παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς μας. Όλα αυτά μάς δείχνουν τον δρόμο για μια οικονομική πολιτική που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να ενισχύσει την πορεία ανάπτυξης της χώρας, προσελκύοντας κεφάλαια από το εξωτερικό.

Αγ.Αγ.