Το κυπριακό επιχειρείν πάει καλά, όπως καλά πάει και η προσέλκυση ξένων εταιρειών και επενδυτών, όμως κάποια ζητήματα που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθούν να υφίστανται και αναφύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα βάσει εξελίξεων και επικαιρότητας.
Ειδικότερα, οι μεγάλες διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στον επιχειρηματικό χάρτη και η κάθοδος ξένων επενδυτών στην Κύπρο έφεραν ξανά στην επιφάνεια υποκείμενους προβληματισμούς που απασχολούν τους διάφορους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς κλάδους του νησιού.
Όπως πληροφορείται ο «Φ» το τελευταίο διάστημα και ένεκα της έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας ξένων στην Κύπρο, συζητείται έντονα στα επιχειρηματικά πηγαδάκια το θέμα της Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς 17% στα μερίσματα που επιβάλλεται στις κυπριακές εταιρείες, αλλά εξαιρεί τους μη φορολογικούς κάτοικους Κύπρου. Κάτι που αποτελεί, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες, αποθαρρυντικό παράγοντα για τους Κύπριους μετόχους.
Μάλιστα, το ζήτημα έχει τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να εξεταστεί ενδεχόμενη διαφοροποίηση του κατά τη φορολογική μεταρρύθμιση, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη που να δείχνει προθέσεις είτε για διαγραφή του Φόρου, είτε για καθολική επιβολή του.
Δύο διαφορετικές οι αναγνώσεις
Για το ζήτημα προκύπτουν δύο διαφορετικές αναγνώσεις, χωρίς όμως κατ’ ανάγκην να είναι αντικρουόμενες, αφού και οι δύο θέσεις θέλουν να ενισχύσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Περιληπτικά, από τη μια εκφράζεται η άποψη ότι η εξαίρεση ξένων από την Έκτακτη Αμυντική Εισφορά ενισχύει την προσέλκυση ξένων στην Κύπρο και από την άλλη τονίζεται πως η επιβολή του Φόρου Άμυνας με εξαιρέσεις δεν προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό στο επιχειρείν.
Ουσιαστικά, αυτό που υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες είναι ότι λόγω της συγκεκριμένης φορολογίας οι μέτοχοι κυπριακών εταιρειών βλέπουν 17% λιγότερα κέρδη σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη ξένων μετόχων, αφού σε αυτούς δεν επιβάλλεται η Έκτακτη Αμυντική Εισφορά στα μερίσματα.
Πάντως, το ζήτημα φαίνεται πως θα απασχολήσει ιδιαιτέρως, καθώς οι μέτοχοι θέλουν να επενδύουν και να παίρνουν πίσω αξιόλογα μερίσματα, άρα και κέρδη και όχι να πληρώνουν επιπλέον φορολογίες.