Σύμφωνα με την έρευνα της EY «Work Reimagined Survey 2024» η πρόθεση παραίτησης των εργαζομένων αυξάνεται είχε αύξηση 4% σε ετήσια βάση, παρά την οικονομική αβεβαιότητα αλλά το χάσμα ανταμοιβών υπάρχει και οι εργοδότες δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία, ενώ οι εργαζόμενοι επιδιώκουν βελτιώσεις γύρω από τα bonus και τα κίνητρα.
Η πρόθεση παραίτησης αυξάνεται σε Gen Z και Millennials
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ενθαρρύνονται από τις απόψεις και τις επιλογές των γενεών στις οποίες ανήκουν στην αγορά εργασίας. Το 38% του συνόλου των ερωτηθέντων εργαζομένων δηλώνει ότι είναι πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη δουλειά του μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εκ των οποίων το 26% δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στον τρέχοντα τομέα του και το 25% ότι επιθυμεί να μετακινηθεί σε διαφορετικό τομέα. Το συναίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των millennials, με το 40% να σκέφτεται να αποχωρήσει σε σύγκριση με το 23% των baby boomers. Οι Gen Z και οι millennials έχουν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να παραιτηθούν από τους baby boomers και οι άνδρες έχουν 1,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να παραιτηθούν από τις γυναίκες.
Οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν επιτύχει ένα «πλεονέκτημα ταλέντου»
Η έρευνα επισημαίνει ως επιτακτική ανάγκη για τους οργανισμούς να αποκτήσουν «πλεονέκτημα ταλέντου», λαμβάνοντας υπόψιν 5 παραμέτρους: «Υγεία και ροή ταλέντων», «Τεχνολογία εργασίας και GenAI», «Προτεραιότητες συνολικών ανταμοιβών», «Μάθηση, δεξιότητες και διαδρομές σταδιοδρομίας» και «Κουλτούρα και χώροι εργασίας». Οι οργανισμοί που επένδυσαν στο ταλέντο απέκτησαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και είχαν σχεδόν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας τους τα τελευταία δύο χρόνια, και περίπου έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σημαντική υπεραπόδοση στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, σχεδόν το 70% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν το έχει ακόμα επιτύχει.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών Μετανάστευσης στην ΕΥ Κύπρου, ανέφερε: «Η ραγδαία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους οργανισμούς, αλλά και η αυξητική πρόθεση παραίτησης των Gen Z και Μillennials, αναδιαμορφώνει δραματικά το εργασιακό τοπίο παγκοσμίως, με τις εξελίξεις να αγγίζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι εργοδότες είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν στον οργανισμό τους ταλαντούχα στελέχη. Οι οργανισμοί που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα εργοδότησης, εστιάζοντας στις ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, στην ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας και στις υψηλότερες αποδοχές και κίνητρα, θα καταφέρουν να καταστούν κορυφαίοι προορισμοί ταλέντων με σημαντικά οφέλη στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξή τους».
Σχετικά με την έρευνα EY 2024 Work Reimagined Survey
Τον Αύγουστο του 2024, ο παγκόσμιος οργανισμός ΕΥ διεξήγαγε την πέμπτη έκδοση της έρευνας Work Reimagined Survey για καλύτερη κατανόηση των συνεχιζόμενων αλλαγών στη δυναμική των ταλέντων παγκοσμίως, στα πρότυπα εργασίας και στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Η έρευνα διεξήχθη σε 17.350 εργαζομένους και 1.595 εργοδότες από οργανισμούς με 500 ή περισσότερους εργαζόμενους παγκοσμίως. Οι ερωτηθέντες αντιπροσώπευαν 27 τομείς και 23 χώρες που κάλυπταν την Αμερική, την Ασία-Ειρηνικό και την EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική).
Παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο με πιστοποίηση CPE που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου 2024, και θα παρουσιάζει τρεις ιστορίες πελατών για το πως εξέτασαν και επανασχεδίασαν την εργασία, κάνοντας εγγραφή εδώ.