Στην εδραίωσή της στην ελληνική αγορά και στη μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού, στοχεύει η Robenso, μια 100% ελληνική startup από την Κρήτη, που αναπτύσσει καινοτόμα ΑΙ ρομποτικά συστήματα διαλογής-διαχωρισμού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Η Robenso ιδρύθηκε το 2021 από τους Νικήτα Μαυράκη, Φρειδερίκο Ραπτόπουλο, Βασίλη Τζουνάκο και Νικόλαο Στούπα, με στόχο την κατασκευή ρομποτικών βραχιόνων για την αυτοματοποιημένη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών πάνω από τον ιμάντα.

“Το πρόβλημα το είχαμε εντοπίσει ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, όταν συμμετείχαμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, προσπαθώντας να αυτοματοποιήσουμε στάδια της παραγωγής στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Από αυτή την προσπάθεια δημιουργήσαμε τον ρομποτικό διαχωριστή απορριμμάτων, που εξασφαλίζει πιο αποδοτική και ακριβή διαλογή”, αναφέρει στο Capital.gr ο συν-ιδρυτής κ. Νικήτας Μαυράκης.
Στην πορεία, οι τέσσερις ιδρυτές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία τους. “Συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε το σύστημα, ενσωματώνοντας πιο εξελιγμένα νευρωνικά δίκτυα και βελτιώνοντας την αυτοματοποίηση”, προσθέτει ο κ. Μαυράκης.
Χρηματοδότηση
Η Robenso άντλησε, στις αρχές του 2025, κεφάλαια ύψους 500.000 ευρώ από το Helidoni Group.
Ο κ. Αλέξης Ζητρίδης, managing director της Helidoni Group, αναφέρει: “Ξεκινώντας από το 2021, έχουμε υποστηρίξει με κεφάλαια και καθοδήγηση πάνω από 15 ομάδες που δραστηριοποιούνται με λύσεις αιχμής στο χώρο του climate impact. Η καινοτόμος τεχνολογία της Robenso που συνδυάζει το computer vision με την ρομποτική ξεχωρίζει σε έναν νευραλγικής σημασίας κλάδο για την ελληνική και διεθνή αγορά. Η τεχνογνωσία, οι συνδυαζόμενες δεξιότητες και το πάθος της ομάδας αποτελούν εγγύηση για την επιτυχημένη αναπτυξιακή της πορεία”.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαυράκης, η χρηματοδότηση θα ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας της εταιρείας και θα επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά. “Το επόμενο διάστημα, εστιάζουμε στην ενίσχυση του μάρκετινγκ για να εδραιώσουμε τη θέση μας στην ελληνική αγορά. Στη συνέχεια, σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά”, προσθέτει ο κ. Μαυράκης.

Η έδρα της Robenso βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, και αυτή τη στιγμή απασχολεί επτά άτομα. Με την πρόσφατη επένδυση αναμένεται επίσης να ενδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, με στόχο τη δημιουργία μιας καινοτόμου τεχνολογίας γραμμικών ρομπότ.
Ολιστική λύση
Ο κ. Ραπτόπουλος συνιδρυτής της Robenso επισημαίνει ότι η λύση της Robenso είναι ολιστική. Ο ρομποτικός βραχίονας, σε συνδυασμό με το πνευματικό σύστημα που χρησιμοποιεί, “διαβάζει”, αναγνωρίζει, κατηγοριοποιεί και διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε χωριστούς κάδους ανάλογα με τον τύπο υλικού τους.
Η τεχνολογία της Robenso χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Θέρμης και την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που υλοποιεί το πρόγραμμα των μπλε κάδων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα άλλα projects.
Επιπλέον, η εταιρεία έχει υποβάλει πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Horizon Europe, με στόχο την κατασκευή ενός κινητού ρομποτικού ΚΔΑΥ. Αυτή η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, όπου το καλοκαίρι οι νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζουν τη δυσκολία της εποχικότητας στην παραγωγή απορριμμάτων. “Δεν είναι βιώσιμο να επενδύσει κάποιος σε μια μονάδα σε νησί, γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι προσπαθούν να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα με φορτηγά στα καράβια. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών τους θερινούς μήνες”, εξηγεί ο κ. Μαυράκης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει μια οικονομική λύση, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ανταγωνισμός και πλεονεκτήματα
Ο κ. Μαυράκης αναφέρει ότι ο κύριος ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το κόστος πώλησης των προϊόντων της Robenso είναι περίπου 30% χαμηλότερο από αυτό των ανταγωνιστών της. Επιπλέον, η Robenso είναι μια ελληνική εταιρεία, με Έλληνες επιστήμονες, που φέρνει αυτή την τεχνολογία κοντά στις επιχειρήσεις. “Παρατηρούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών συστημάτων σε αυτά τα ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί πελάτες διστάζουν να υιοθετήσουν τέτοιες τεχνολογίες, θεωρώντας τις πολύπλοκες και δύσκολες στην τεχνική υποστήριξή τους”, σημειώνει.
Ο κ. Μαυράκης υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης του εγχώριου οικοσυστήματος startups. “Όταν το οικοσύστημα μιας χώρας υποστηρίζεται, μπορείς να καλύψεις τα προβλήματα της βιομηχανίας πολύ πιο άμεσα και γρήγορα. Τα οφέλη που έρχονται στο μέλλον είναι πολλαπλά”, καταλήγει.