Πιο ισχυρή μετά από κάθε κρίση βγαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε στο Forbes η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις διαδέχονται η μια μετά την άλλη, ωστόσο η Ευρώπη με άξονα τις άξιες της και την ενότητα της μπορεί να ανταπεξέλθει και να προχωρήσει στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της. Άμεση προτεραιότητα, επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακούσει τη φωνή των πολιτών της, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους και να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους.
Ανοίγοντας τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπατε τον περασμένο μήνα πως ο κόσμος αλλάζει και πως η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει μαζί του. Ποιες αλλαγές, πιστεύετε, ότι πρέπει να γίνουν για να έχουμε μια πιο δυνατή και πιο ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεπεράσει μια οικονομική κρίση, το αντίκτυπο του Brexit, μια πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις απαντήσαμε ενωμένα, λαμβάνοντας ισχυρές πολιτικές αποφάσεις. Σταθήκαμε δυνατοί απέναντι στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν σταματήσαμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό. Αντιμετωπίζουμε την κλιματική αναγκαιότητα, έχουμε αποτοξινωθεί από την τοξική ρωσική ενέργεια και βάζουμε θεμέλια για τα χρόνια που έρχονται. Αλλά χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα.
Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επείγον ζήτημα της μετανάστευσης. Για πάρα πολύ καιρό έχουμε δει πως η διχόνοια έχει διαμορφώσει την απάντησή μας στους αυξανόμενους θανάτους στη Μεσόγειο. Δεν γίνεται να επαναλάβουμε την τραγωδία της Λαμπεντούζα.
Τώρα είναι που χρειάζεται εσπευσμένα και συλλογικά να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο που να είναι δίκαιος και ανθρώπινος με όσους χρειάζονται προστασία, δίκαιος και σταθερός για αυτούς που δεν την δικαιούνται και σκληρός με εκείνους που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να βρεθεί συμφωνία για το ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πριν το τέλος της τρέχουσας ευρωπαϊκής εντολής το 2024.
Επιπλέον, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τους θεσμούς μας για την ένταξη νέων χωρών. Αυτό που δούλεψε για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών δεν θα λειτουργήσει για μια ένωση των 32, των 33 ή και των 35 μελών. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε.
Και φυσικά, επιβάλλεται να βάλουμε τις ανησυχίες των πολιτών στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας. Οι άνθρωποι ανησυχούν για την οικονομία, τον πληθωρισμό, την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι στον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε αυτή την εποχή πολυκρίσεων που ζούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επανεξετάσουμε τις στρατηγικές μας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όλων των δημοσιονομικών μας μέσων, για να προσαρμοστούμε στη σημερινή πραγματικότητα και να κάνουμε την Ένωσή μας καλύτερη για το μέλλον.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια;
Η μεγαλύτερή μας προτεραιότητα παραμένει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να υπάρξει ειρήνη. Μια ειρήνη με ελευθερία γιατί η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι κυρίως ειρηνικός και για αυτό προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχει ειρήνη στην ήπειρό μας. Όπως ήδη έχω αναφέρει, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική που θα βασίζεται πάνω στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και όλα αυτά χωρίς να ξεχνούμε την ανάγκη να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω.
Ταυτόχρονα, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μελλοντική διεύρυνση και ένταξη νεών μελών. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις δυσκολίες, αφού η ΕΕ πάντα βγαίνει πιο δυνατή μέσα από τις κρίσεις. Αυτό που μετρά είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Στήριξη της δημοκρατίας
Ποιες στρατηγικές είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ένας θεσμός που υποστηρίζει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των κρατών μελών;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι το σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ο μόνος θεσμός που τα μέλη του εκλέγονται απ’ ευθείας από τους πολίτες, βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο του αγώνα υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτές οι αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακριβώς γιατί είναι οι αξίες που βρίσκονται στο DNA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα από πολλά ψηφίσματα και αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνουμε τη σημασία αυτών των αξιών και συνεχίζουμε να τα υπερασπιζόμαστε. Και κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα κράτος, επιμένω για τη σημασία αυτών των αξιών. Στόχος μου είναι το Κοινοβούλιο να καταστεί πιο ενεργό, πιο μοντέρνο και πιο επιδραστικό στο να υπερασπίζεται αυτές τις αρχές και τις αξίες.

Όπως έχετε αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Πώς κρίνετε τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων;
Οφείλω να επισημάνω πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όντως έχει διαδραματίσει ένα ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση διαφόρων κρίσεων. Απαιτήσαμε πρόοδο για θέματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή και βροντοφωνάξαμε για την ανάγκη να τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό και καλωσορίσαμε και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέφτηκε πριν ένα χρόνο τις Βρυξέλλες.
Επίσης, με πιο πρακτικό τρόπο, ως συννομοθέτης της ΕΕ, βοηθήσαμε να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις. Για να δώσω μερικά παραδείγματα, εγκρίναμε τα κονδύλια του NextGenerationEU, ενός τεράστιου μέσου εσωτερικής αλληλεγγύης στην ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε όλες τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρόσφατα, εγκρίναμε μια σημαντική νομοθεσία ως μέρος του πακέτου Fit for 55 για να ανταποκριθούμε στον στόχο της ΕΕ να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030 και να υλοποιήσουμε τη φιλοδοξία να καταστούμε η πρώτη ουδέτερα κλιματική ήπειρος στον κόσμο το 2050. Και μαζί με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ξεκινήσαμε την καμπάνια «Generators of Hope», για να παρέχουμε στον λαό της Ουκρανίας τις γεννήτριες που χρειάζονται για τη λειτουργία βασικών υποδομών, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς
Σας ανησυχεί το γεγονός πως πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις επόμενες ευρωεκλογές η ομάδα εκείνη που, για να το πούμε κομψά, θα χαιρόταν να δει την ΕΕ να διαλύεται, θα εν- δυναμωθεί σημαντικά; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν τα ακροδεξιά κόμματα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο;
Πριν από μερικά χρόνια είδαμε ένα αριθμό πολιτικών δυνάμεων να εισηγούνται πως θα ήταν καλύτερα να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει. Παρατηρούμε πως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θέλουν περισσότερη Ευρώπη και πως ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, θεωρούν την Ευρώπη ένα φάρο ελπίδας, ειρήνης και ελευθερίας και για αυτό άλλωστε θέλουν να ενταχθούν στην Ένωσή μας. Όπως ακριβώς η Κύπρος έγινε πιο ασφαλής μετά που έγινε μέλος της ΕΕ. Για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, πιστεύω αφενός πως χρειάζεται να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνούμε τα πλεονεκτήματα της ΕΕ στους πολίτες και αφετέρου να ενισχύσουμε το εποικοδομητικό προ-ευρωπαϊκό κέντρο της πολιτικής σκηνής. Αυτό το φιλοευρωπαϊκό κέντρο είναι η κινητήρια δύναμη του κοινού μας έργου και ειλικρινά το μόνο που μπορεί να παράξει έργο.
Φυσικά αναγνωρίζω πως η ΕΕ δεν είναι τέλεια, ωστόσο την ίδια στιγμή ξέρω πως αξίζει τον κόπο και πως μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τη συμβολή των πολιτών μας. Η φωνή τους μετρά και για αυτό οι εκλογές είναι τόσο σημαντικές. Θέλουμε κάθε Ευρωπαίο να αποτελεί μέρος του κοινού μας εγχειρήματος και το να ψηφίσει κάποιος είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 έχουν μεγάλη σημασία γιατί θα θέσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πράσινη μετάβαση και παραδοσιακή βιομηχανία
Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Με ποιο τρόπο η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μπορεί να έρθει σε ισορροπία με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά σε περιοχές που βασίζονται σε παραδοσιακές βιομηχανίες;
Η πράσινη μετάβαση θα δουλέψει μόνο αν φέρει ανάπτυξη και πλεονεκτήματα στους πολίτες. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μπορεί να επιτύχει μόνο αν έχουμε τη δέσμευση των ανθρώπων μας και τη συμμετοχή τους.
Πρέπει να δείξουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα αποφέρει οφέλη για τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις. Η Κύπρος βρίσκεται σε ιδανική θέση για να χρησιμοποιήσει τόσο την ηλιακή όσο και την αιολική ενέργεια για να παράξει ηλεκτρισμό. Κατ’ ακρίβεια η χώρα σας πέτυχε, ήδη το 2018, τον στόχο της για το 2020 σχετικά με το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρισμού. Γιατί; Επειδή κάτι τέτοιο έχει οικονομικό νόημα, τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τους πολίτες. Τώρα είστε καθοδόν να πετύχετε τους στόχους σας για το 2030 με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Με την κατάλληλη και πιο αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορείτε ταυτόχρονα να ενδυναμώσετε την οικονομία σας και να παράξετε φθηνό και βιώσιμο ηλεκτρισμό. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα, δεν χρειάζεται να πειστούν ότι οι δράσεις τους καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή. Η πράσινη συμφωνία πρέπει, επίσης, να είναι και στρατηγική ανάπτυξης.

Μείωση των ανισοτήτων
Η εισοδηματική ανισότητα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη. Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλει στη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στην εξασφάλιση μιας πιο δίκαιης κατανομής του πλούτου εντός της ΕΕ;
Νομίζω ότι υπάρχουν διαφορετικές διαστάσεις που συνδέονται με αυτό το ερώτημα. Όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, η αρχή της ίσης αμοιβής καθορίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ. Ωστόσο, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται. Διαμορφώνεται σε περίπου 13%, με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών και έχει μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία δέκα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν φέτος την άνοιξη σε κανόνες που απαιτούν από τις εταιρείες της ΕΕ να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν τους εργαζόμενους να συγκρίνουν τους μισθούς και να αποκαλύπτουν τα υφιστάμενα μισθολογικά χάσματα μεταξύ των φύλων.
Οι δομές για τη σύγκριση των επιπέδων αμοιβών πρέπει πλέον να βασίζονται σε ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια και να περιλαμβάνουν ουδέτερα ως προς το φύλο συστήματα αξιολόγησης και ταξινόμησης των θέσεων εργασίας. Εάν οι αναφορές των εταιρειών σχετικά μες τις αμοιβές φανερώσουν μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, τουλάχιστον 5%, οι εργοδότες θα πρέπει να διεξάγουν μια κοινή αξιολόγηση αμοιβών σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κα- νόνες και οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση. Το βάρος της απόδειξης σε θέματα που σχετίζονται με τις αμοιβές βαρύνει τον εργοδότη, καθιστώντας τη νέα νομοθεσία της ΕΕ ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των άνισων αμοιβών.
Και τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά τις ανισότητες εντός των κοινωνιών;
Όταν μιλούμε για εισοδηματική ισότητα εντός μιας κοινωνίας, είναι πρωταρχική ευθύνη των κρατών μελών, μέσω των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως των μικτών μισθών, να διασφαλίσουν ότι οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Ωστόσο, το φθινόπωρο του περασμένου έτους το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύναψαν μια συμφωνία που αφορά τους κανόνες για τους κατώτατους μισθούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με τον όρο ότι πρέπει να επιτρέπουν αξιοπρεπή πρότυπα διαβίωσης και εργασίας. Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού παραμένει εθνική αρμοδιότητα, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυηθούν ότι οι κατώτατοι μισθοί τους επιτρέπουν στους εργαζόμενους να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Αυτό φυσικά και πάλι δεν μειώνει τις εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία, ενώ οι χαμηλότεροι στη Βουλγαρία, τη Λετονία και την Εσθονία. Αλλά εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η πολιτική συνοχής της ΕΕ. Χρησιμοποιούμε περίπου το ένα τρίτο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη στήριξη των λιγότερο ευνοϊκών περιφερειών.
Οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν γίνει πηγή διαμάχης. Πώς οραματίζεστε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διασφάλιση της δίκαιης και ισότιμης κατανομής αυτών των πόρων, με παράλληλη προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας;
Ήδη από το 2008 η ΕΕ εγκαινίασε την περιφερειακή ενεργειακή πλατφόρμα με τους εταίρους μας στην περιοχή της Μεσογείου. Γνωρίζαμε ήδη ότι η ισότιμη κατανομή της ενέργειας θα είναι το κλειδί για την εξασφάλιση τόσο της σταθερότητας στην περιοχή όσο και της απρόσκοπτης παροχής φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή
Επιτροπή στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει συμφωνίες με τους εταίρους μας, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ ή το Μαρόκο. Η διαφοροποίηση και η ασφάλεια της παροχής ενεργειακών πόρων αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δρομολογήσαμε τη διαδικασία συγκέντρωσης της ζήτησης μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο απαιτείται και να διευκολύνουμε την εξασφάλιση του.
Η Κύπρος αποτελεί βασικό σημείο εισόδου για μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις μεταναστευτικές προκλήσεις στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του ασύλου και των συνόρων, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου και της παράτυπης μετανάστευσης αυξήθηκε σημαντικά το 2021 και το 2022. Η ανάκαμψη της οικονομίας από το 2016 είχε καταστήσει την Κύπρο και πάλι ελκυστικό προορισμό για τους μετανάστες. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν σε δραματική αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.
Αυτό οδήγησε σε μια κρίση που ώθησε την Επιτροπή και βασικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως η ΕΑΣΟ και η Frontex, να αναγνωρίσουν την Κύπρο ως τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων πολιτικό άσυλο στην ΕΕ κατά αναλογία πληθυσμού κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Ωστόσο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ακούσω ότι, χάρη σε καλά συντονισμένες δράσεις, υπήρξε μείωση κατά περίπου 50% των νέων αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις ασύλου διεκπεραιώθηκαν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ ο αριθμός των επιστροφών αυξήθηκε.
Αλλά, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, η μετανάστευση δεν είναι ένα στατικό φαινόμενο. Η απάντησή μας σε αυτό είναι ότι κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αφεθεί μόνο του να επωμιστεί δυσανάλογη ευθύνη, όταν πρόκειται για τον μεγάλο αριθμό αφίξεων αιτούντων άσυλο.
Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε συνεχή βάση. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Λαμπεντούζα με τις μεγάλες αφίξεις αιτούντων άσυλο κατέδειξαν για άλλη μια φορά τις συνέπειες της μη υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση.
Όπως έχω πει πολλές φορές, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Με το τέλος της θητείας μας να πλησιάζει, είναι σαφές ότι η κάθε μέρα που περνά μετράει. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο Μετανάστευσης πριν από το τέλος της θητείας μας. Το οφείλουμε στους πολίτες μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ FORBES ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ