Βρήκε ανταπόκριση το σχέδιο της Ελληνικής Τράπεζας για μεταφορά, στην ίδια, στεγαστικού δανείου από άλλη τράπεζα, το οποίο παρέχει στους δανειολήπτες την ευχέρεια να μετατρέψουν το επιτόκιο από κυμαινόμενο σε σταθερό, αποφεύγοντας τη μεταβλητότητα των κυμαινόμενων επιτοκίων εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων. Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τις 31 Ιανουαρίου, όταν η Ελληνική αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή την υπηρεσία μεταφοράς δανείων και το ενδιαφέρον πελατών των άλλων τραπεζών να μεταφέρουν το δάνειό τους είναι ικανοποιητικό, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τραπεζικό στέλεχος της Ελληνικής στον «Φ», κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ υπάρχει στροφή του ενδιαφέροντος στο σταθερό επιτόκιο, που σημαίνει κλειδωμένη δόση για όσο αποφασίσει ο πελάτης μαζί με την τράπεζα, ακόμη αν η τιμολόγηση θεωρείται πιο ακριβή, γιατί κατευνάζει τις ανησυχίες των δανειοληπτών μέχρι πού μπορεί να φθάσει η δόση. Με την υπηρεσία μεταφοράς δανείων της Ελληνικής οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, εάν το επιθυμούν, σταθερό εισαγωγικό επιτόκιο για 3, 5 ή 10 χρόνια, προτού μετατραπεί σε κυμαινόμενο. Με αυτό τον τρόπο, ο πελάτης έχει σταθερή μηνιαία δόση κατά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου ακόμα και αν αυξηθεί το βασικό επιτόκιο της τράπεζας και γνωρίζει ακριβώς ποια θα είναι η μηνιαία του δόση, ώστε να προγραμματίζει καλύτερα τα μηνιαία του έξοδα.
Φυσικά, το σχέδιο για σταθερό επιτόκιο δεν αφορά μόνο τη μεταφορά δανείων από άλλη τράπεζα αλλά παρέχεται και σε συμβάσεις νέων στεγαστικών δανείων της Ελληνικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ύψη το κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων
Παρόμοια πολιτική για τα νέα δάνεια ακολουθεί και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία στις 7 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν εάν το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό βραχυπρόθεσμα για 3,5 χρόνια, μεσοπρόθεσμα για πέντε χρόνια ή μακροπρόθεσμα για τα επόμενα 10 χρόνια.
Η επιθετική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ για να περιορίσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα του 2% αρχίζει και ανατρέπει το προφίλ των στεγαστικών δανείων όπως το ξέραμε μέχρι τώρα, με τα κυμαινόμενα επιτόκια που κυριάρχησαν για δεκαετίες στην αγορά. Τα σταθερά επιτόκια επανέρχονται, καθώς είχαν μπει στο περιθώριο μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωζώνη, που σηματοδότησε τη ραγδαία αποκλιμάκωση των κυμαινόμενων επιτοκίων, αποθαρρύνοντας την επιλογή σταθερού επιτοκίου για την αγορά ή την επισκευή κατοικίας. Τώρα, όμως, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και κανείς από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα σταματήσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν τις προηγούμενες μέρες ότι η προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα είναι απίθανο να είναι η τελευταία, σε αυτόν τον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, μιλώντας την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Χθες, ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ Villeroy de Galhau ανέφερε ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανό να φτάσουν στο υψηλό τους το καλοκαίρι, ενώ δεν τίθεται θέμα για κάποια μείωση των επιτοκίων φέτος.