Τα σχέδια τους για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Λιβάνου γνωστοποίησαν στις κυπριακές αρχές ξένοι επενδυτές, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν επαφές στο νησί μας προς αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Φ», η πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον των αρμόδιων αρχών αφορά τη δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Λιβάνου, από το λιμάνι Λάρνακας στο λιμάνι Jounieh, που βρίσκεται βόρεια του λιμανιού της Βηρυτού.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες επαφές από τους επενδυτές έγιναν μέσω του Invest Cyprus, ενώ, όπως προκύπτει, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών, όσο και στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για θαλάσσια επιβατική σύνδεση και όχι εμπορική και η βολιδοσκόπηση έγινε από πολυεθνική εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Τώρα, διερευνώντας την πληροφορία, προέκυψε πως οι εν λόγω επενδυτές θέλουν η βάση της εταιρείας να βρίσκεται στην Κύπρο και το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί να είναι υπό κυπριακή σημαία, ενώ παράλληλα προτίθενται όπως προβούν και σε κάποιες επενδύσεις στο λιμάνι Λάρνακας για υποδομές που θα αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το ενδιαφέρον προέκυψε μετά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στον Λίβανο, τον Φεβρουάριο 2025. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κύπρος διατηρούσε ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Λίβανο στο παρελθόν.

Τέσσερις ώρες το ταξίδι

Σύμφωνα με άτομα γνώστες του αντικειμένου, που μίλησαν στον «Φ», το ταξίδι μέσω πλοίου προς τον Λίβανο διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, ενώ σημείωσαν πως σε περίπτωση που υλοποιηθεί η θαλάσσια επιβατική σύνδεση θα προκύψουν οφέλη όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για τις κυπριακές εταιρείες και επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον Λίβανο, αλλά και αντίστροφα.

Ακόμη και φέτος

Τα ίδια άτομα είπαν στον «Φ» πως – εάν όλα κυλήσουν ομαλά – η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Λιβάνου μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και από το καλοκαίρι του 2025, σημειώνοντας πως η εν λόγω εταιρεία δεν ζητά κάποιου είδους επιχορήγηση από το κράτος, ωστόσο, σε περίπτωση που ληφθεί η τελική απόφαση θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν διαδικασίες που αφορούν την ίδρυση της κυπριακής εταιρείας, την αγορά του πλοίου και τους απαραίτητους ελέγχους.