Μέσα Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση μεταξύ Ελληνικής και Eurobank Cyprus και ακολούθως θα πάρει σειρά η λειτουργική συγχώνευση, η οποία αναμένεται ότι θα υλοποιηθεί εντός των προσεχών δύο ετών ή 30 μηνών και εκτιμάται πως θα δημιουργήσει συνέργειες 120 εκατ. ευρώ έως το 2027.
Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Μιχάλης Λούης και η ανώτατη διευθυντική ομάδα του ομίλου έδωσαν το στίγμα της επόμενης μέρας και έστειλαν μηνύματα προς δυο κατευθύνσεις, προς το προσωπικό και προς τους πελάτες των δυο τραπεζών.
Ο κ. Λούης εξήγησε ως προς το διαδικαστικό κομμάτι ότι η Ελληνική Τράπεζα προχωρά στις αμέσως επόμενες μέρες σε υποβολή αιτήματος προς την Κεντρική Τράπεζα, ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση με την Eurobank Κύπρου. Η σχετική έγκριση αναμένεται τον Ιούνιο και θα σηματοδοτήσει την πρώτη φάση της συγχώνευσης, που αφορά το νομικό σκέλος, δηλαδή οι εργασίες της Ελληνικής Τράπεζας και της Eurobank Κύπρου θα βρίσκονται κάτω μία νομική οντότητα.
Ήδη, στις 9 Απριλίου λήγει η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του εναπομείναντος περίπου 6,5% που ανήκει σε μικρομετόχους και θα τρέξουν οι διαδικασίες.
Η λειτουργική συνένωση μπορεί να πάρει μέχρι και 30 μήνες και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λούης, «ήδη εργαζόμαστε νυχθημερόν πάνω σε αυτή τη διαδικασία», την οποία χαρακτήρισε πολύπλοκη και πολυσχιδή.
Διευκρίνισε τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Χάρης Χαμπάκης ότι οι πελάτες των τραπεζών ούτε θα καταλάβουν ούτε θα επηρεαστούν με οποιοδήποτε τρόπο από τη λειτουργική συγχώνευση. Θα ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα, ώστε να γίνουμε όχι μόνο η μεγαλύτερη αλλά και η καλύτερη τράπεζα του τόπου, όχι μόνο κάνοντας τη σύγκριση με τους γείτονες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και με τράπεζες στο εξωτερικό. Είναι μια τεράστια άσκηση, που προϋποθέτει επενδύσεις σε τεχνολογία, αλλά, το πιο σημαντικό απ’ όλα, επενδύσεις στον άνθρωπο.
Για τους πελάτες, τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ή να φοβούνται αν έχουν δάνεια και στις δυο τράπεζες, παραπέμποντας στο μέγεθος της νέας τραπεζικής οντότητας που θα δημιουργηθεί.
Σχετικά με το προσωπικό και την επόμενη μέρα, ο κ. Λούης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι όσοι θέλουν να είναι μέλη της ΕΤΥΚ θα το σεβαστούμε, τηρώντας τις συμβάσεις και δίνοντας και το μήνυμα ότι η διοίκηση δεν θέλει συγκρούσεις με τη συνδικαλιστική οργάνωση.
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τραπεζικά καταστήματα από τη λειτουργική συγχώνευση, καθώς οι εργασίες των δυο τραπεζών έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα και ούτε τίθεται θέμα πλεονασμού μελών του προσωπικού, επειδή το σχέδιο εθελούσιας εξόδου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σχετικά με την επωνυμία που θα έχει η νέα τράπεζα, ο κ. Λούης υπέδειξε με νόημα ότι έχουμε δύο πολύ καλά ονόματα και δεν έχουμε καταλήξει ποιο θα είναι το νέο όνομα, διευκρινίζοντας ότι έχουν διοριστεί σύμβουλοι οι οποίοι θα κάνουν τις προτάσεις τους. Όσον αφορά σε ποιο κτήριο θα στεγάζεται η νέα τραπεζική διοίκηση, στο head office της Ελληνικής ή της Eurobank, ούτε αυτό έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί. O κ. Λούης το μόνο που ανέφερε είναι ότι έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ομίλου το κτήριο όπου σήμερα βρίσκονται τα κεντρικά της Eurobank Κύπρου στο κέντρο της Λευκωσίας, μια επένδυση €22 εκατ.